Διεθνή

Le Figaro: Στη σοσιαλιστική Βενεζουέλα πολλαπλασιάζονται οι διαδηλώσεις για τη φτώχεια

Le Figaro: Στη σοσιαλιστική Βενεζουέλα πολλαπλασιάζονται οι διαδηλώσεις για τη φτώχεια

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Υπό τον ήχο από τα χυπήματα σε άδειες κατσαρόλες και τηγάνια, εκατοντάδες Βενεζουελάνοι διαδήλωσαν για πολλοστή φορά σε μια «βόλτα με άδεια κατσαρόλες» στους δρόμους του Καράκας

Συνδικάτα δημοσίων υπαλλήλων, ιδίως εκπαιδευτικών, πραγματοποίησαν πορείες προχθές στο Καράκας, για να καταγγείλουν νέες περικοπές μισθών στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η χώρα εξακολουθεί να υποφέρει από την οικονομική κρίση. Εδώ και αρκετά χρόνια, καθημερινές είναι οι διαδηλώσεις που αυξάνουν την πίεση στον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος επιμένει να μιλά για σοσιαλισμό με δημοκρατία.

Υπό τον ήχο από τα χυπήματα σε άδειες κατσαρόλες και τηγάνια, εκατοντάδες Βενεζουελάνοι διαδήλωσαν για πολλοστή φορά σε μια «βόλτα με άδεια κατσαρόλες» στους δρόμους του Καράκας. Με επικεφαλής συνδικάτα του δημόσιου τομέα, εκπαιδευτικοί, νοσηλευτές και συνταξιούχοι πραγματοποίησαν πορεία μπροστά από το Υπουργείο Εργασίας.

Οι διαδηλωτές ζητούν την καταβολή πολλών επιδομάτων από την κυβέρνηση του Μαδούρο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2014.

Και οι διαδηλώσεις αυξάνουν σταθερά. Πλέον, οι διαδηλώσεις υπολογίζονται στις 22 σε ημερήσια βάση. Οι εκρήξεις οικονομικού και κοινωνικού θυμού δίνουν τον τόνο των εξελίξεων στη Βενεζουέλα.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων της Βενεζουέλας κατέγραψε 3.892 στη χώρα. Πάνω από 1.600 από αυτές πραγματοποιήθηκαν για να απαιτήσουν αξιοπρεπείς μισθούς.

Η Χώρα διέρχεται από το 2015 μια βαθιά οικονομική κρίση, η οποία προκλήθηκε αρχικά από την πτώση του κόστους του πετρελαίου, του κύριου οικονομικού πόρου της Βενεζουέλας. Οι αμερικανικές κυρώσεις, η κακοδιαχείριση της οικονομίας λόγω της διαφθοράς στον διογκωμένο δημόσιο τομέα έχουν προκαλέσει υπερπληθωρισμό (έως 3.000% το 2020) και έχουν βυθίσει τους κατοίκους στη δυστυχία.

Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού ζει σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας. Σε εννέα χρόνια, το εθνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 80%.

Ωστόσο, στις αρχές του 2022, καταγράφηκε μια ελαφρά ανάκαμψη με την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ευρεία υιοθέτηση του δολαρίου ΗΠΑ. Όμως, ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αυξάνεται (53% το 2022), οι μισθοί έχουν μείνει στάσιμοι.

Για έναν δάσκαλο, κλάδος που κατ’ εξοχήν πλήττεται, το μέσο εισόδημα κινείται γύρω στα 50 δολάρια (48,5 ευρώ) το μήνα από τον περασμένο Μάρτιο. Πρόκειται για ένα πραγματικά ασήμαντο μισθό, όταν η τιμή του μέσου καλαθιού τροφίμων ενός Βενεζουέλας είναι σχεδόν οκτώ φορές υψηλότερη και, έτσι, παραμένει απρόσιτο για τα περισσότερα νοικοκυριά.

Χθες, στο Καράκας, διαδηλωτές παρέδωσαν, για μία ακόμη φορά, τα αιτήματά τους στο Υπουργείο Εργασίας και ανακοίνωσαν ότι θα παραμείνουν στους δρόμους μέχρι να λάβουν απάντηση από τις αρχές. Η Ομοσπονδία Δασκάλων της Βενεζουέλας, η οποία συγκεντρώνει τη συντριπτική πλειοψηφία των δασκάλων της Χώρας, έχει δηλώσει ότι προετοιμάζεται να μην διασφαλίσει την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, εάν η κυβέρνηση Μαδούρο δεν τηρήσει τις υποσχέσεις για αυξήσεις στους μισθούς των δασκάλων, που επανειλημμένως τους έχει δώσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments