Κόσμος

Deutsche Welle: Λίρα – λίρα μετρούν τα λεφτά τους οι Βρετανοί

Deutsche Welle: Λίρα – λίρα μετρούν τα λεφτά τους οι Βρετανοί

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Οι Βρετανοί φαίνεται να εγκαταλείπουν το πλαστικό χρήμα και, στη θέση, του να επαναφέρουν τα μετρητά, προκειμένου να αισθάνονται περισσότερο σίγουροι ότι ελέγχουν τις καθημερινές δαπάνες του.

Η ενεργειακή και συνακόλουθη πληθωριστική κρίση πλήττει καίρια τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται σημαντικά. Οι Βρετανοί φαίνεται να εγκαταλείπουν το πλαστικό χρήμα και, στη θέση, του να επαναφέρουν τα μετρητά, προκειμένου να αισθάνονται περισσότερο σίγουροι ότι ελέγχουν τις καθημερινές δαπάνες του.

«Κυριολεκτικά μετρούν τα ψιλά τους (pennies)» δήλωσε η Νάταλι Σίνει, διευθύντρια της Cash Action Group, ανεξάρτητης επιτροπής που μελετά την χρήση μετρητών στη χώρα. Και είναι όντως έτσι. Με τη χρήση της τραπεζικής κάρτας και των ανέπαφων συναλλαγών, που πλέον επιτρέπονται μέχρι 100 λίρες, δεν μπορεί εύκολα κάποιος να διαπιστώσει προς τα που και πόσο γρήγορα «πετούν» τα λεφτά του. Όμως, με τις τιμές στη Βρετανία να ανεβαίνουν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών και τους ενεργειακούς λογαριασμούς να σκαρφαλώνουν στις 3.600 λίρες ετησίως, δεν είναι ώρα για ανέμελες συναλλαγές.

«Οι άνθρωποι κάνουν ανάληψη μετρητών και τα βάζουν στον κουμπαρά τους, ώστε να μπορούν να τα βλέπουν και να λένε, αυτά είναι για τους λογαριασμούς, αυτά για το φαγητό και αυτά για οτιδήποτε άλλο», προσθέτει η Νάταλι Σίνει στο BBC. Και από ό,τι φαίνεται αυτό κάνουν. Απόδειξη η νέα έρευνα των Βρετανικών Ταχυδρομείων (Post Office), που δείχνει ότι η ανάληψη μετρητών για τον μήνα Ιούλιο αυξήθηκε αισθητά και άγγιξε τις 801 εκατομμύρια λίρες (αύξηση 8% σε μηνιαία βάση και 20% σε ετήσια). Μάλιστα, το σύνολο το στοιχείων έδειξε ότι έγινε κατάθεση και ανάληψη 3,32 δισεκατομμυρίων μετρητών για τον Ιούλιο, 100 εκατομμύρια περισσότερα από ό,τι τον Ιούνιο.

Την τελευταία δεκαετία, η χώρα είχε απαρνηθεί κατά κάποιο τρόπο τα μετρητά, με πολλά μαγαζιά του Ηνωμένου Βασιλείου να μην τα δέχονται καν. Όμως τώρα, καθώς η χώρα γυρνάει πίσω στις οικονομικές της δυνατότητες εξαιτίας του πληθωρισμού, η εικόνα αλλάζει και καταγράφει ρεκόρ ανάληψης και κατάθεσης μετρητών της τελευταίας πενταετίας. Σύμφωνα πάλι με την ίδια έρευνα επιπλέον ενίσχυση στην ανάληψη των μετρητών έδωσε το λεγόμενο «staycation», δηλαδή η επιλογή των Βρετανών να κάνουν διακοπές εντός της χώρας. Φέτος το 71% των Βρετανών επέλεξε να το κάνει, εξαιτίας και πάλι του αυξανόμενου κόστους ζωής, κάτι που ωθεί γενικά τον κόσμο να προτιμήσει τα μετρητά και όχι την κάρτα.

Όπως διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια όμως οι τράπεζες κινούνται προς άλλη κατεύθυνση από αυτή που επιθυμεί, σε αρκετές περιπτώσεις, ο κόσμος. Συνεχίζουν να κλείνουν υποκαταστήματά τους και να ωθούν τους πελάτες τους στην ιντερνετική επιλογή (internet banking) ώστε με τη σειρά τους να μειώσουν και αυτές τα κόστη. Σχεδόν 4.700 καταστήματα τραπεζών έχουν κλείσει από το 2015 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σύμφωνα με την SUN 90 υποκαταστήματα επρόκειτο να κλείσουν σε όλη τη χώρα από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ανάμεσα σε αυτά και εκείνα μεγάλων βρετανικών τραπεζών όπως η Barclays, η Lloyds και η HSCB.

Όμως, όπως επεσήμανε ο οικονομικός διευθυντής των Βρετανικών Ταχυδρομείων Μάρτιν Κίρσλει, η Βρετανία είναι «κάθε άλλο παρά μια κοινωνία χωρίς μετρητά». Αυτό αποδεικνύεται και από την ειδική οδηγία που απέστειλε η βρετανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς την προηγούμενη εβδομάδα προς όλες τις τράπεζες να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι πελάτες τους θα έχουν πρόσβαση σε μετρητά. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να κλείνουν αδιαλείπτως τα καταστήματα τους από κάθε περιοχή, καθώς πρέπει να είναι έτοιμες να εξυπηρετήσουν και με φυσική παρουσία τον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments