Πολιτική

ΕΥΠ αλλαγές: Αλλάζουν όλα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

ΕΥΠ αλλαγές: Αλλάζουν όλα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όπου περιλαμβάνει αρκετές αλλαγές σε σχέση με ότι ίσχυε. Πλέον επαναφέρει τους δύο εισαγγελείς στην εποπτεία της ΕΥΠ, την οποία είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και καθιερώνει για πρώτη φορά ακρόαση του Διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Προβλέπει μεταξύ άλλων ότι ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ διενεργείται μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της, και πως η υποχρέωση παροχής γνώμης σύμφωνα με την παρ. 1 καταλαμβάνει και τον υπηρετούντα κατά τη δημοσίευση της παρούσας Διοικητή κ. Θ. Δεμίρη. Προβλέπεται επίσης και η τελική έγκριση από τον Εισαγγελέα Εφετών, επιχειρήσεων παρακολούθησης επικοινωνιών, επιστολών κλπ.

Ακολουθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε χθες με τις επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Δείτε ΕΔΩ

Τα 4 πεδία αλλαγών που έχει προτείνει η κυβέρνηση

  • 1ον. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
  • 2ον. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.
  • 3ον. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.
  • 4ον. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Τα μέλη της Διάσκεψης θα καθορίσουν πότε θα συζητηθεί η υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη

Στις 22 Αυγούστου θα συνεδριάσουν τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής προκειμένου να καθορίσουν τον προγραμματισμό συζήτησης όλων των αιτημάτων που έχουν κατατεθεί για την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του κ. Νίκου Ανδρουλάκη. Η σχετική πρόσκληση απεστάλη χθες στα κόμματα από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.

Υπενθυμίζεται πως έως τώρα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και έχει καταθέσει δύο αιτήματα, για προ ημερήσιας συζήτηση στην Ολομέλεια σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και για συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ενώ υπάρχει και διακομματική πρόθεση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments