Διεθνή

ΟΗΕ: Υπάρχει απειλή για την πυρηνική ασφάλεια;

ΟΗΕ: Υπάρχει απειλή για την πυρηνική ασφάλεια;

Πηγή Φωτογραφίας: Azer News

Μετά το συμβάν στον πυρηνικό σταθμό στην Ζαπορίζια, συγκροτήθηκε σε σώμα το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Μετά το συμβάν στον πυρηνικό σταθμό στην Ζαπορίζια, συγκροτήθηκε σε σώμα το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να εξετάσει το εάν και κατά πόσον υφίσταται πράγματι κίνδυνος για την πυρηνική ασφάλεια.

«Δεν υπάρχει άμεση απειλή για την πυρηνική ασφάλεια στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι.

Η προκαταρκτική αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων του ΔΟΑΕ δείχνει ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή για την πυρηνική ασφάλεια. Όμως, «αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ανά πάσα στιγμή», κατά την άποψη του Ρ. Γκρόσι, ο οποίος πρόσθεσε επ’ αυτού ότι «οποιαδήποτε πυρηνική καταστροφή θα ήταν απαράδεκτη και έτσι η αποτροπή της θα πρέπει να είναι ο πρωταρχικός μας στόχος».

Στο πλαίσιο αυτό, προέτρεψε τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στην περιοχή του Πυρηνικού Σταθμού της Ζαπορίζια.

Σημειώνεται ότι ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη. Λειτουργεί έξι μονάδες αντιδραστήρων VVER-1000, η ​​πρώτη από τις οποίες τέθηκε σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 1984 και η έκτη τον Οκτώβριο του 1995.

Η παρουσία εμπειρογνωμόνων του ΔΟΑΕ στην τοποθεσία μπορεί να έχει σταθεροποιητική επίδραση στην κατάσταση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

Τέλος, οι εμπειρογνώμονες του ΔΟΑΕ θα είναι σε θέση να εκτιμήσουν την κατάσταση του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια με ακρίβεια μόνον εάν τον εξετάσουν προσωπικά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments