Κόσμος

Πετρέλαιο: Εκτοξεύθηκαν τα κέρδη στη Saudi Aramco – Ώθηση από τις υψηλότερες τιμές του “μαύρου χρυσού”

Πετρέλαιο: Εκτοξεύθηκαν τα κέρδη στη Saudi Aramco – Ώθηση από τις υψηλότερες τιμές του “μαύρου χρυσού”

Πηγή Φωτογραφίας: Middle East Monitor, MIDI, Stratfor

Πετρέλαιο: Σε μια τεράστια αύξηση, της τάξεως του 90%, έφτασαν τα κέρδη του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco την Κυριακή [14/8]

Σε μια τεράστια αύξηση, της τάξεως του 90%, έφτασαν τα κέρδη του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco την Κυριακή [14/8], δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυναμική που έχει ο “μαύρος” χρυσός στη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη κερδοφορία της εταιρείας ήταν υψηλότερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, λαμβάνοντας ώθηση από τις υψηλότερες τιμές του “μαύρου χρυσού”, τους όγκους πωλήσεων.

Η εταιρεία αναμένει ότι «η ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται για την υπόλοιπη δεκαετία, παρά τις καθοδικές οικονομικές πιέσεις στις βραχυπρόθεσμες παγκόσμιες προβλέψεις», σχολίασε, ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Amin Nasser.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της Aramco αυξήθηκαν στα 181,64 δισεκατομμύρια ριάλ (48,39 δισεκατομμύρια δολάρια) για το τρίμηνο έως τις 30 Ιουνίου από 95,47 δισεκατομμύρια ριάλ ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά κέρδη 46,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε μέρισμα 18,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τον δικό της στόχο, ο οποίος θα καταβληθεί το τρίτο τρίμηνο.

Αύξηση στην τιμή της μετοχής

Οι μετοχές της Aramco έχουν αυξηθεί πάνω από 25% φέτος, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν κλιμακωθεί στα υψηλά πολλών ετών μετά τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, που συμπίεσαν μια ήδη υποτροφοδοτούμενη παγκόσμια αγορά.

Η Aramco είναι μια ακόμα από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου του πλανήτη που έχουν αναφέρει ισχυρά αποτελέσματα τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι Big Oil

Στις 29 Ιουλίου, η Exxon Mobil Corp σημείωσε τα μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη στην ιστορία της, ύψους 17,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν τετραπλάσια αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Τα περιθώρια για την παραγωγή καυσίμων όπως η βενζίνη και το ντίζελ αυξήθηκαν παγκοσμίως, ενισχύοντας τα κέρδη των πετρελαϊκών κολοσσών, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών μεγάλων εταιρειών Shell και TotalEnergies, οι οποίες ανακοίνωσαν επίσης εντυπωσιακά αποτελέσματα στις 27 Ιουλίου.

Η Aramco είπε ότι η μέση συνολική παραγωγή υδρογονανθράκων της ήταν 13,6 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο.

Στροφή στην πράσινη ενέργεια

«Όμως, ενώ υπάρχει μια πολύ πραγματική και παρούσα ανάγκη διασφάλισης της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, οι κλιματικοί στόχοι παραμένουν κρίσιμοι, γι’ αυτό η Aramco εργάζεται για να αυξήσει την παραγωγή από πολλαπλές πηγές ενέργειας – συμπεριλαμβανομένου πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μπλε υδρογόνο» είπε ο Νάσερ.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 25% στα 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.

Η Aramco είπε ότι συνέχισε να επενδύει στην ανάπτυξη, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της στα χημικά και αναπτύσσοντας προοπτικές σε επιχειρήσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments