Διεθνή

Φυσικό αέριο: Αν η Ρωσία “κλείσει” τη στρόφιγγα, η Γερμανία δε θα αντέξει παραπάνω από 3 μήνες

Φυσικό αέριο: Αν η Ρωσία “κλείσει” τη στρόφιγγα, η Γερμανία δε θα αντέξει παραπάνω από 3 μήνες

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Φυσικό αέριο: Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Γερμανία γεμίζει συνεχώς τις αποθήκες της με φυσικό αέριο, προκειμένου να έχει αποθεματικά από νωρίς

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Γερμανία γεμίζει συνεχώς τις αποθήκες της με φυσικό αέριο, προκειμένου να έχει αποθεματικά από νωρίς, αλλά ακόμα θα συνεχίσει τη “μάχη” με τη Ρωσία, προκειμένου να έχει όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια και να περάσει το χειμώνα χωρίς προβλήματα σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ακόμα κι αν τα αποθέματα φυσικού αερίου μπορέσουν να ανταποκριθούν στον στόχο της Γερμανίας να έχει πληρότητα αποθηκευτικών χώρων κατά 95% μέχρι τον Νοέμβριο, αυτό θα κάλυπτε μόνο περίπου 2-1/2 μήνες για ανάγκες θέρμανσης, βιομηχανικής δραστηριότητας και γενικής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, εάν η Ρωσία διακόψει πλήρως τις ροές, σύμφωνα με τον Klaus Mueller, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, δηλαδή της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της χώρας. Οι αποθηκευτικοί χώροι είναι σήμερα γεμάτοι κατά 77%, δύο εβδομάδες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.

Η Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, αγωνίζεται να γεμίσει τα χειμερινά της αποθέματα, αφότου η Μόσχα μείωσε δραστικά τις ροές στον βασικό αγωγό Nord Stream, επιδεινώνοντας τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, η οποία μάλιστα φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος. Η κυβέρνηση προτρέπει σε χαμηλότερη κατανάλωση, προειδοποιεί για επιβολή δελτίου και αυτή την εβδομάδα επέβαλε φόρο στη χρήση φυσικού αερίου.

“Είμαστε λίγο πιο γρήγοροι απ’ ό,τι ήμασταν στο παρελθόν όσον αφορά την πλήρωση του αποθηκευτικού χώρου, αλλά δεν είναι σημάδι ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε”, δήλωσε ο Mueller σε συνέντευξή του την Τρίτη. “Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ως ώθηση για περαιτέρω δράση. Ας το συνεχίσουμε”.

Με τον κίνδυνο ενός πιο ψυχρού από το κανονικό φθινοπώρου και την πιθανότητα περαιτέρω διαταραχών του εφοδιασμού, ο στόχος που έχει επιβάλει η κυβέρνηση να έχουν γεμίσει οι χώροι αποθήκευσης κατά 85% μέχρι τον Οκτώβριο θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολος στην επίτευξη, ανέφερε ο Mueller. Η επίτευξη του στόχου για 95% τον Νοέμβριο φαίνεται “δύσκολο να επιτευχθεί”, επειδή ορισμένες τοποθεσίες αποθήκευσης απαιτούν περισσότερο χρόνο για να γεμίσουν, είπε.

“Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι όλες οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία θα είναι γεμάτες κατά 95% τον Νοέμβριο, ακόμη και υπό καλές συνθήκες προσφοράς και ζήτησης”, είπε ο Mueller. “Στο καλύτερο σενάριο, τα τρία τέταρτα των χώρων θα έχουν επιτύχει τότε τον στόχο”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments