Διεθνή

Die Welt: Γιατί είναι αναγκαία η εκτίμηση προς τον εργαζόμενο;

Die Welt: Γιατί είναι αναγκαία η εκτίμηση προς τον εργαζόμενο;

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

«Η περιφρόνηση είναι βλαβερή», λέει ο Michael Knoll, εργασιακός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. Είναι σημαντικό να σε αναγνωρίζουν και να σε εκτιμούν οι άλλοι. «Θέλουμε να πάρουμε κάτι πίσω όταν έχουμε επενδύσει».

Μας είναι πια γνωστό: Όλοι όσοι εργάζονται επιθυμούν να γίνονται δέκτες εκτίμησης από τους εργοδότες τους. Πρόκειται για μια μορφή αναγνώρισης, η οποία, σύμφωνα με ψυχολογικές και κοινωνιολογικές έρευνες, δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση στον εργαζόμενο που αισθάνεται χρήσιμος. Οι περισσότερες εργοδότες κινούνται πια προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Η περιφρόνηση είναι βλαβερή», λέει ο Michael Knoll, εργασιακός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. Είναι σημαντικό να σε αναγνωρίζουν και να σε εκτιμούν οι άλλοι. «Θέλουμε να πάρουμε κάτι πίσω όταν έχουμε επενδύσει».

Μια έρευνα για τις καθημερινές εμπειρίες στη Γερμανία το 2019 έδειξε ότι σχεδόν το 60% ένιωθε ότι εκτιμάται στην εργασία, αλλά περίπου το 55% είχε βιώσει επίσης περιφρόνηση. «Η εκτίμηση έχει να κάνει πάντα με μια συγκεκριμένη στάση», λέει η ψυχολόγος Meltem Avci-Werning. «Αλλά η βασική στάση για συνεργασία με σεβασμό ισχύει και για τις δύο κατευθύνσεις».

Αντιπαράδειγμα είναι η εταιρεία Vias Rail από το Hagen: «Το να δείξουμε ενδιαφέρον για τη δουλειά και τη ζωή των υπαλλήλων μας είναι ο τρόπος μας να εκφράσουμε την εκτίμησή μας», λέει ο Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού Peter Bosse. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αφορμές για αυτό. Η ιδιωτική σιδηροδρομική εταιρεία, η οποία έχει περίπου 700 υπαλλήλους, συχνά στήνει πάγκους με καφέ στις τοποθεσίες της, ώστε οι εργαζόμενοι και η διοίκηση να μπορούν να μιλήσουν.

Ένας πρώην διευθύνων σύμβουλος αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες της εταιρείας του περιορίστηκαν στην καταβολή μπόνους. Η εκτίμηση για την επιτυχία του επιβεβαιώθηκε μόνο στην αναφορά της εργασίας του όταν έφυγε από την εταιρεία λόγω έλλειψης αναγνώρισης. Σύμφωνα με τον Knoll, είναι πολύ πιθανό να εκτιμάς τους υπαλλήλους στις καθημερινές συναλλαγές: να εκφράσεις προσωπικές ευχαριστίες, να τους χαιρετήσεις, να ζητήσεις τη γνώμη τους, να τονίσεις τη συμβολή τους στην επιτυχία, να δώσεις ελευθερία. Είναι σημαντικό αυτό να νοείται με ειλικρίνεια και να μην είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, που φαίνεται να έχει επιβληθεί σε μια γενικά αδιάφορη ατμόσφαιρα εργασίας.

Η τροποποίηση του 2013 στον νόμο για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία εξέτασε επίσης τη σημασία της εκτίμησης. Έκτοτε, το ψυχολογικό άγχος της εργασίας πρέπει να αξιολογηθεί ως κίνδυνος από τον εργοδότη: εκτός από την υπερβολική ένταση εργασίας και τον εκφοβισμό, η έλλειψη εκτίμησης αναφέρεται επίσης ως παράγοντας κινδύνου για τον εργαζόμενο, τον εργοδότη, την ίδια την εταιρεία τελικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments