Nέα της αγοράς

Άλμα στην τιμή της ενέργειας φρενάρει η παραγωγή σε αλουμίνιο, χάλυβα και λιπάσματα

Άλμα στην τιμή της ενέργειας φρενάρει η παραγωγή σε αλουμίνιο, χάλυβα και λιπάσματα

Πηγή Φωτογραφίας: Ανακύκλωση Μετάλλων - METECO ΑΕ- Κουφώματα Αλουμινίου - Κτίσμα & Αλουμίνιο

Σοκ από νέο άλμα του φυσικού αερίου στα 260 ευρώ/MWh - Οι χωρίς προηγούμενο αυξήσεις πλήττουν την καρδιά της βιομηχανίας και τους αγρότες

Μεγάλο πλήγμα στην αγορά εμπορευμάτων και πρώτων υλών –τόσο στην παραγωγή όσο και στις τιμές- έχει επιφέρει το ράλι στην ενέργεια δημιουργώντας μεγάλους κινδύνους για τη βιομηχανία της Ευρώπης και κατά συνέπεια για την επάρκεια υλικών, από αλουμίνιο για εργοστάσια μέχρι λιπάσματα για τους αγρότες.

Το φυσικό αέριο στην ΕΕ (Dutch TTF Gas Futures) ξεπερνά πλέον ακόμη και τα 260 ευρώ τη μεγαβατώρα (MWh), ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη κινείται ακόμη και πάνω από τα 500 ευρώ/MWh.Η κατάσταση που διαμορφώνεται μάλιστα, κάνει τώρα τέτοιες Ευρωπαϊκές βαριές βιομηχανίες με πολλά χρόνια παρουσία στην ήπειρο να εξετάζουν ακόμη και αποχώρησή τους από αυτή προς μέση με φθηνότερη παραγωγή. Ήδη τέτοιες σκέψεις φέρονται να κάνουν στη Γερμανία βιομηχανίες από την παραγωγή μετάλλων και χημικών μέχρι την κατασκευή εξαρτημάτων για αυτοκινητοβιομηχανίες.

Χάνεται το 50% της παραγωγής αλουμινίου

Ήδη η Ευρώπη έχει χάσει ήδη το 50% της παραγωγής αλουμινίου και ψευδαργύρου μέσα στο έτος, καθώς η διαδικασία παραγωγής τους (τήξη, χύτευση) απαιτεί τεράστιες ποσότητες πανάκριβης πλέον ενέργειας που καθιστά το προϊόν ασύμφορο για τα εργοστάσια.

Τις προηγούμενες ημέρες η Norsk Hydro ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κλείσει εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου στη Σλοβακία προς τα τέλη Σεπτεμβρίου λόγω των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας. Η Nyrstar από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τη λειτουργία των γιγάντιων εγκαταστάσεων ψευδαργύρου, του Budel στην Ολλανδία, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Με τα αποθέματα τέτοιων μετάλλων να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέες αυξήσεις στις τιμές και σε εξάρτηση από εισαγωγές από άλλες χώρες.

Norsk Hydro ASA είναι νορβηγική εταιρεία αλουμινίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με έδρα το Όσλο. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής αλουμινίου παγκοσμίως καθώς λειτουργεί σε περίπου 50 χώρες και δραστηριοποιείται σε όλες τις ηπείρους.

Η βελγική Nyrstar N.V. είναι μεγάλη βιομηχανία μετάλλων με κορυφαία θέση στην αγορά στην παραγωγή ψευδάργυρου και μόλυβδου και με μεγάλη παραγωγή σε άλλα βασικά και πολύτιμα μέταλλα, όπως ο χαλκός, ο χρυσός και ο ασήμι. Η Nyrstar έχει δραστηριότητες εξόρυξης και τήξης στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία.

Πέφτει η παραγωγή σε λιπάσματα

Τουλάχιστον το 25% της παραγωγής αζωτούχων λιπασμάτων στην Ευρώπη θεωρείται ότι έχει χαθεί λόγω της κατάστασης και η Διεθνής Ένωση Λιπασμάτων (International Fertilizer Association) προβλέπει ότι η χρήση τους θα μειωθεί φέτος με το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2008 και μετά.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες λιπασμάτων βασίζονται στο φυσικό αέριο για να παράγουν ζωτικής σημασίας υλικά και αναγκάζονται τώρα να περιορίσουν τις εργασίες τους λόγω υψηλού κόστους, όπως δείχνουν στοιχεία του Bloomberg. Με προβλήματα στην παραγωγή λιπασμάτων να καταγράφονται ακόμη και στην Κίνα, οι αγρότες μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν τώρα μικρότερες ποσότητες διακινδυνεύοντας μικρότερες σοδειές.

Ράλι στις τιμές για ατσάλι

Η βρετανική British Steel είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές χάλυβα στην Ευρώπη που παράγει περίπου 3 εκατομμύρια τόνους κάθε χρόνο, αναγκάζεται να αυξήσει τις τιμές λόγω της πανάκριβης ενέργειας. Αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν, αλλά αυτή τη φορά δεν υπάρχει ισχυρός κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρώπη για να απορροφήσει την προσφορά και τις αυξήσεις. Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι πιο αδύναμη κινδυνεύοντας ακόμη και με ύφεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments