Κόσμος

Ουκρανία: Η IAEA βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση πρόσβασης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ουκρανία: Η IAEA βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση πρόσβασης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Πηγή Φωτογραφίας: France 24, Carnegie Endowment for International Peace

Ουκρανία: Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας βρίσκεται «πολύ, πολύ κοντά» στην απόκτηση πρόσβασης στον υπό ρωσική κατοχή ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας βρίσκεται «πολύ, πολύ κοντά» στην απόκτηση πρόσβασης στον υπό ρωσική κατοχή ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, δήλωσε ο επικεφαλής της Ραφαέλ Γκρόσι στο δίκτυο France 24 TV.

Σε ερώτηση αν οι συνομιλίες για την απόκτηση πρόσβασης στον σταθμό είναι επιτυχείς, περίπτωση κατά την οποία ο Γκρόσι έχει δηλώσει ότι η IAEA θα βρεθεί εκεί εντός ημερών, δήλωσε: «Βρισκόμαστε πολύ, πολύ κοντά σε αυτό».

Ουκρανία: Οι επικεφαλής του ΙΑΕΑ και της Rosatom συζήτησαν για επιθεώρηση στη Ζαπορίζια

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και ο διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας συναντήθηκαν για να συζητήσουν για μια επιθεώρηση στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας, αυτόν της Ζαπορίζια, που έχει βομβαρδιστεί αρκετές φορές.

Ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ Ραφαέλ Γκρόσι, ο επικεφαλής της Rosatom, Αλεξέι Λιχατσόφ και ο Ρώσος πρεσβευτής σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε η Ρωσική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Γκρόσι και Λιχατσόφ “συζήτησαν λεπτομερώς το σύνολο των σχετικών θεμάτων με την προβλεπόμενη επιθεώρηση από τον ΙΑΕΑ του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια”, ανακοίνωσε η ρωσική υπηρεσία. ukraine-Zaporizhia-Nuclear-Power-Plant

“Η ρωσική πλευρά συμμερίζεται την πρόθεση να οργανωθεί μια τέτοια αποστολή στο εγγύς μέλλον, μόλις η στρατιωτική κατάσταση επί του πεδίου το επιτρέψει, και είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε είδους υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της επιμελητειακής”, πρόσθεσε η Rosatom.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Γκρόσι δήλωσε ότι είχε “σημαντικές τεχνικές συζητήσεις στην Κωνσταντινούπολη για την επικειμένη αποστολή του ΙΑΕΑ” στη Ζαπορίζια.

Η συνάντηση των Γκρόσι και Λιχατσόφ πραγματοποιείται την ώρα που η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ουκρανίας και της Ευρώπης, προκαλεί ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Ο πυρηνικός σταθμός, που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία και τελεί από τον Μάρτιο υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, βομβαρδίστηκε επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αρνούνται αμφότεροι την ευθύνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments