Διεθνή

Ο Μπάιντεν περιμένει ένα μακρύ πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Μπάιντεν περιμένει ένα μακρύ πόλεμο στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: AP News, CNN

Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ζητήσει μια μεγάλη παράταση του προϋπολογισμού, η οποία θα διπλασιάσει σχεδόν το τρέχον ποσόν της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο

Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ζητήσει μια μεγάλη παράταση του προϋπολογισμού, η οποία θα διπλασιάσει σχεδόν το τρέχον ποσόν της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα ζητήσει από το Κογκρέσο 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια έκτακτης χρηματοδότησης για να παράσχει νέα υποστήριξη στην Ουκρανία. Το ποσό αυτό, εάν χορηγηθεί, θα διπλασιάσει πρακτικά το ποσό της ενίσχυσης που έχει χορηγηθεί μέχρι τώρα.

Τα 12,9 δισεκατομμύρια σε στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια, που είχε ήδη υποσχεθεί η Ουάσιγκτον από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, κατέστησαν δυνατή την παράδοση ενός σημαντικού οπλοστασίου. Το οπλοστάσιο αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 8.500 αντιαρματικά βλήματα Javelin, 1.400 πυραύλους εδάφους – αέρος Stinger, , 20 ελικόπτερα, 16 πυροβολικά συστήματα HIMARS, 59 εκατομμύρια σφαίρες φορητών όπλων κ.λπ.

Αυτός ο εξοπλισμός επέτρεψε στους Ουκρανούς να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές επιθέσεις, να σταθεροποιήσουν το μέτωπο του Ντονμπάς και να προχωρήσουν στην επίθεση στην Χερσώνα.

Ωστόσο, ακόμη και σε συνδυασμό με τη βοήθεια από άλλους συμμάχους του Κιέβου, αυτή η βοήθεια πρέπει να επεκταθεί, κάτι που δεν είναι χωρίς προβλήματα. Τα δυτικά αποθέματα όπλων και πυρομαχικών εξαντλούνται. Ο επείγων χαρακτήρας της αναπλήρωσής τους προσκρούει στην ακαμψία των διαδικασιών αγοράς και σε δημοσιονομικά εμπόδια. Γι’ αυτό, από τα 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια που ζήτησε ο Μπάιντεν, τα 7 θα διατεθούν για την αναβάθμιση των αμερικανικών αποθεμάτων. Έτσι, οι Αμερικανοί μόλις υπέγραψαν νέες αγορές για τα φορητά Stingers και ακόμα περιμένουμε αυτές για τους φορητούς πυραύλους Javelins.

Οι Ουκρανοί δεν έχουν λάβει ακόμη ένα καλό κομμάτι από τα ανακοινωθέντα drones Switchblade 300 και Phoenix Ghost. Δεν έχει εκδοθεί ακόμη ειδοποίηση ανάθεσης σύμβασης για τα Switchblade 600. Μόνο δύο από τα οκτώ αντιαεροπορικά συστήματα Nasams (90 εκατομμύρια δολάρια το καθένα) παραγγέλθηκαν από τον κατασκευαστή στις 26 Αυγούστου για παράδοση στο Κίεβο τον Αύγουστο του 2024 (!).

Επομένως, ο ενθουσιασμός, που δημιουργείται από τις ανακοινώσεις για γιγάντιες παραδόσεις, πρέπει να μετριαστεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αμερικανικές αρχές προειδοποίησαν, την περασμένη εβδομάδα, ότι θα χρειαστούν μήνες, ακόμη και χρόνια, για να πραγματοποιηθούν όλες οι προγραμματισμένες παραδόσεις.

Η παράταση που ζήτησε ο Μπάιντεν για την υποστήριξη της ουκρανικής πολεμικής προσπάθειας είναι, επομένως, μέρος της μακροπρόθεσμης παράτασης του πολέμου και δείχνει τη βεβαιότητα της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας ότι η σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία θα διαρκέσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments