Διεθνή

Φυσικό αέριο – ICIS: Οριακή η κάλυψη της Ευρώπης με αέριο το χειμώνα

Φυσικό αέριο – ICIS: Οριακή η κάλυψη της Ευρώπης με αέριο το χειμώνα

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Φυσικό αέριο - ICIS: Η επάρκεια της Ευρώπης σε φυσικό αέριο θα είναι ελάχιστη, όσο θα ολοκληρώνεται ο χειμώνας, μιας και τα αποθέματα του καυσίμου δε θα φτάνουν

Η επάρκεια της Ευρώπης σε φυσικό αέριο θα είναι ελάχιστη, όσο θα ολοκληρώνεται ο χειμώνας, μιας και τα αποθέματα του καυσίμου δε θα φτάνουν. Αυτό επισημαίνει ανάλυση του ICIS, όπου σημειώνει πως αν η προμήθεια ρωσικού αερίου παραμείνει στα χαμηλά επίπεδα των αρχών του Αυγούστου και η ζήτηση μειωθεί κατά 15% με βάση όσα έχει θέσει ως στόχο η Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα η θερμοκρασία είναι φυσιολογική, τότε στα τέλη Μαρτίου 2023 η Ευρώπη θα συνεχίσει να καλύπτει τις ανάγκες της.

Παράλληλα, η εξοικονόμηση στη ζήτηση αερίου θα ήταν αρκετή να απορροφήσει την απώλεια της ρωσικής προμήθειας αν αυτή συμβεί στις αρχές του χειμώνα. Εντούτοις, το ICIS επισημαίνει ότι αν εξοικονομηθεί λιγότερο αέριο από το 15% του στόχου, τότε θα απειληθεί ο εφοδιασμός στους τελευταίους μήνες του χειμώνα και η ικανότητα αναπλήρωσης των αποθηκών στο υπόλοιπο του 2023.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που η εξοικονόμηση ανέλθει σε 10% στο εν λόγω διάστημα και διακοπεί η ρωσική προμήθεια, τότε οι αποθήκες θα αδειάσουν πριν το τέλος της χειμερινής περιόδου. Ένα ακόμη σενάριο εξάντλησης των αποθεμάτων είναι αν ο καιρός είναι ψυχρότερος του προβλεπόμενου.

Με αφορμή τα παραπάνω, το ICIS προτείνει να επιδιώξει η Ε.Ε. ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση της τάξης του 20% με αιχμή τη βιομηχανία. Εκτιμά ότι η λιγνιτική παραγωγή που επιστρατεύεται δεν είναι αρκετή για να καλύψει την απώλεια πυρηνικής ενέργειας ανά την Ευρώπη, ιδίως στη Γαλλία. Έτσι, προβλέπεται άνοδος της κατανάλωσης αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, ακόμα και αν η Γερμανία επεκτείνει τη χρήση των αντιδραστήρων της.

Κατ΄ επέκταση, θα χρειαστούν ξεκάθαρες πολιτικές και κίνητρα για την επίτευξη του ενισχυμένου στόχου εξοικονόμησης αερίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments