Οικονομία

ΔΕΘ 2022: Ποια μέτρα φαίνεται να “κλειδώνουν” στο παρά πέντε

ΔΕΘ 2022: Ποια μέτρα φαίνεται να “κλειδώνουν” στο παρά πέντε

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Στην τελική ευθεία για να “κλειδώσουν” τα μέτρα

Στην τελική ευθεία για να “κλειδώσουν” τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο. Όλο αυτό το διάστημα το υπουργείο Οικονομικών περίμενε την πορεία των δημοσιονομικών τα οποία και θα καθόριζαν το καλάθι της ΔΕΘ. Την Τετάρτη (7/9) ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ ότι η ελληνική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη 7,7% στο δεύτερο τρίμηνο κάνοντας έτσι ένα τεράστιο άλμα.

Το επίκεντρο στα ενεργειακά

Όπως είναι φυσικό, τα περισσότερα χρήματα θα κατευθυνθούν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, με τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τον μηχανισμό που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ενέργειας να συνεχίζουν να απορροφούν το 80% των αυξήσεων.

Θα υπάρχουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα αφορούν τη φοιτητική στέγη, την επιδότηση ενοικίου για νέα ζευγάρια, την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, και κύριος φορέας υλοποίησης θα είναι ο ΟΑΕΔ.

Μέτρα που θα κάνουν ποδαρικό το 2023

Ανάμεσα στα μέτρα που θα κάνουν ποδαρικό το 2023 θα είναι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς και το ξεπάγωμα των συντάξεων. Εκτός από αυτά θα πραγματοποιηθεί και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και υπαλλήλου του δημοσίου τομέα.

Αναλυτικά:

  • Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους
  • Αύξηση συντάξεων από 1.1.2023
  • Νέα αύξηση κατώτατου μισθού
  • Νέο Fuel Pass (για 4ο τρίμηνο έτους)
  • Μηνιαία επιδότηση ρεύματος
  • Voucher ακρίβειας νοικοκυριών – συνταξιούχων
  • Παράταση μειωμένου ΦΠΑ 13% (μεταφορές, σινεμά, καφές, μη αλκοολούχα κτλ.)
  • Αυξημένο επίδομα θέρμανσης
  • Μείωση ή κατάργηση τέλους επιτηδεύματος
  • Επιδοτούμενα σπίτια σε νέα ζευγάρια

Φθηνό εισιτήριο για τα ΜΜΜ;

Πέραν την πριμοδότησης για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, της επιδότησης για τη θέρμανση με φυσικό αέριο, της συνέχισης της επιδότησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, ενδεχομένως στη βάση ενός νέου μοντέλου, αλλά και της αύξησης και διεύρυνσης του επιδόματος θέρμανσης, στο κυβερνητικό επιτελείο συζητείται σοβαρά μία ακόμη πρόταση…

Η πρόταση για μειωμένο εισιτήριο, προκειμένου οι πολίτες να ενθαρρυνθούν να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κάνοντας έτσι οικονομία καυσίμων και κατά συνέπεια οικονομία στον ατομικό / οικογενειακό προϋπολογισμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments