Τεχνολογία

Κατσαρίδες-cyborg που σώζουν ανρθώπους είναι πλέον γεγονός από Ιάπωνες επιστήμονες

Κατσαρίδες-cyborg που σώζουν ανρθώπους είναι πλέον γεγονός από Ιάπωνες επιστήμονες

Πηγή Φωτογραφίας: Perierga.gr - liputan6.com

Οι ερευνητές κατάφεραν να κατασκευάσουν σύστημα ασύρματου τηλε-ελέγχου των κατσαρίδων – cyborg, το οποίο φέρει μίνι επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου που τροφοδοτείται με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας.

Αν και θυμίζει σενάριο ταινίας επιστημονικής ταινίας ή ταινίας τρόμου, η ιδέα της δημιουργίας εντόμων με μηχανικά μέρη που θα μπορούν να ελέγχονται από τους ανθρώπους μέσω τηλεχειριστηρίου, αποτελεί αντικείμενο έρευνας εδώ και χρόνια, καθώς φέρει έντονο ενδιαφέρον για ενδεχόμενες στρατιωτικές εφαρμογές. Οι κατσαρίδες – cyborgs είναι πλέον γεγονός χάρη στους Ιαπώνες επιστήμονες του τεχνολογικού κέντρου RIKEN της Ιαπωνίας, που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνας τους στο επιστημονικό περιοδικό npj Flexible Electronics.

Πως λειτουργεί ο μηχανισμός

Οι ερευνητές κατάφεραν να κατασκευάσουν σύστημα ασύρματου τηλε-ελέγχου των κατσαρίδων – cyborg, το οποίο φέρει μίνι επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου που τροφοδοτείται με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας. Παρά το μηχανικό μέρος που εφαρμόζεται πάνω στα έντομα, η ιδιαίτερα μικρή φύση της συσκευής επιτρέπει στις κατσαρίδες να διατηρούν ελευθερία κινήσεων. Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα μίας και οι επιστήμονες κατάφεραν να ξεπεράσουν το έως τώρα σύνθετο πρόβλημα της τροφοδοσίας με ρεύμα του μηχανισμού, καθώς «κανείς δεν θα ήθελε να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτη μία ομάδα από κατσαρίδες-cyborg» όταν αδειάζει η μπαταρία, όπως ανέφεραν οι ίδιοι οι επιστήμονες στη δημοσίευση τους.

Για την έρευνα τους χρησιμοποίησαν κατσαρίδες Μαδαγασκάρης (Gromphadorhina portentosa), το μήκος των οποίων φθάνει τα 6 εκατοστά. Άξιο αναφοράς είναι πως ακόμα και όταν τα έντονα βρίσκονταν ανάσκελα, η συσκευή παρέμενε στη θέση της. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, αλλά και των ίδιων των εντόμων ήταν περίπου ένας μήνας. Οι επιστήμονες στο RIKEN σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν σε επόμενα στάδια της έρευνας τους σκαθάρια και τζιτζίκια.

Πιθανές χρήσεις των κατσαρίδων-cyborg

Όσο περίεργο και να φαντάζει, τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελούν σημαντική τεχνολογική εξέλιξη και αυτό γιατί οι πιθανές εφαρμογές μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Συγκεκριμένα, τα cyborgs μπορούν να χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, για τον εντοπισμό ανθρώπων παγιδευμένων σε συντρίμμια μετά από φυσικές καταστροφές, διαρροές γκαζιού ή εκρήξεις, αλλά και για εξερεύνηση επικίνδυνων περιοχών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments