Διεθνή

Η Ρωσία απομονώνεται ακόμη περισσότερο από τον δημοκρατικό κόσμο

Η Ρωσία απομονώνεται ακόμη περισσότερο από τον δημοκρατικό κόσμο

Πηγή Φωτογραφίας: businesstoday

Λίγες μέρες μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα είχε αποφασίσει να αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης, λίγο πριν αποκλειστεί από το σώμα στις 16 Μαρτίου

Λίγες ημέρες πριν από την έξοδο της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ), το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε τη λύπη του που η Μόσχα «απομονώνεται ακόμη περισσότερο από τον δημοκρατικό κόσμο».

«Η Ρωσία θα στερήσει από περισσότερους από 140 εκατομμύρια Ρώσους πολίτες την προστασία που προσφέρει η Σύμβαση», τόνισε, σε δελτίο τύπου, η γενική γραμματέας της πανευρωπαϊκής οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μαρία Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς.

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που προστατεύει τις θεμελιώδεις ελευθερίες, είναι ένα κείμενο που δεσμεύει τα 46 μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η συμμόρφωση των κρατικών οντοτήτων με τη Σύμβαση παρακολουθείται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ιδρύθηκε στο Στρασβούργο. Λίγες μέρες μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα είχε αποφασίσει να αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης, λίγο πριν αποκλειστεί από το σώμα στις 16 Μαρτίου.

Εάν η Ρωσία αποφασίσει να μην εφαρμόζει πλέον τις αποφάσεις της ΕΣΔΑ, παραμένει επισήμως δεσμευμένη στη σύμβαση για περίοδο έξι μηνών, δηλαδή έως τις 16 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα πάψει να είναι και επίσημα «συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments