Διεθνή

Zone Militaire: Η Γαλλία επιβεβαιώνει τη στήριξη της στην Ελλάδα απέναντι στον Ερντογάν

Zone Militaire: Η Γαλλία επιβεβαιώνει τη στήριξη της στην Ελλάδα απέναντι στον Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αυξήθηκαν σταδιακά, και πάλι. Έτσι, τον Μάιο, η τουρκική διπλωματία αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία σε ορισμένα νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος, αντικείμενο μιας παλιάς εδαφικής διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών

Το περιοδικό γεωπολιτικής και διεθνών σχέσεων, που εδρεύει στη Γαλλία, φιλοξενεί εκτενές αφιέρωμα στη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στήριξη της Γαλλίας προς την ελληνική πλευρά απέναντι στις απειλές, που εκφέρει η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αυξήθηκαν σταδιακά, και πάλι. Έτσι, τον Μάιο, η τουρκική διπλωματία αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία σε ορισμένα νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος, αντικείμενο μιας παλιάς εδαφικής διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών.

Το τελευταίο διάστημα, αφού ανακοίνωσε την επανέναρξη των ερευνών της για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα ότι χρησιμοποίησε το ραντάρ ελέγχου πυρός ενός συστήματος S. -300 εναντίον των μαχητικών αεροπλάνων της και υποστήριξε ότι τα ελληνικά F-16 είχαν «παρενοχλήσει» τα τουρκικά F-16, κάτι που διέψευσε η ελληνική πλευρά.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκλήρυνε περαιτέρω τον τόνο του, υιοθετώντας μια ρητορική που χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως για να ανακοινώσει μια στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και αναφερόμενος στην Σμύρνη και στην Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κατρίν Κολονά, Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, έφτασε στην Τουρκία στις 5 Σεπτεμβρίου.

Ερωτηθείσα για τη θέση που θα είχε το Παρίσι σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης κατά της ελληνικής εδαφικής επικράτειας, η Κ. Κολονά υπενθύμισε ότι η Γαλλία και η Ελλάδα συνδέονται με μια συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2021.

«Η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας -και της Κύπρου- όταν χρειαζόταν και όταν οι επιθέσεις κατά της κυριαρχίας μπορεί να είναι μέρος των πειρασμών των γειτονικών χωρών», τόνισε η Γαλλίδα Υπουργός Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στο Παρίσι, χθες, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην Άγκυρα.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλους εκείνους που μας απειλούν να αποβιβαστούν στα νησιά μας, στο έδαφός μας», διαβεβαίωσε, όταν έγινε δεκτός στο Μέγαρο των Ηλυσίων από τον Πρόεδρο Μακρόν. «Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε συζήτηση και διάλογο», ανέφερε επίσης.

Πάνω από όλα, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη της Γαλλίας, καθώς οι δύο χώρες συνδέονται, από το 2021, με συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που περιέχει ρήτρα αμοιβαίας άμυνας. Αυτό υπενθύμισε ο κ. Μακρόν, αφού κατήγγειλε τα λόγια του Τούρκου προέδρου.

«Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, υπογράψαμε μια στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας όσον αφορά την άμυνα και την ασφάλεια εδώ στα Ηλύσια. Και αυτή η συμφωνία βασίστηκε στην τέλεια κοινότητα απόψεων και αξιών μας, την κοινή μας προσήλωση στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας. Ενισχύστε τη συλλογική μας ασφάλειά», πρώτος ο Γάλλος πρόεδρος υπογραμμίστηκε.

«Με την υλοποίηση αυτής της εταιρικής σχέσης, εργαζόμαστε για την ευρωπαϊκή κυριαρχία, αλλά και για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος. Η πλήρης συνεργασία και αλληλεγγύη μας σε στρατηγικά ζητήματα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, σε στρατιωτικά θέματα, σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία σήμερα, δεδομένης της κατάστασης στην ήπειρο», τόνισε εμφατικά ο Γάλλος Πρόεδρος.

«Παρά το ότι έχουν επαναληφθεί προκλήσεις και απαράδεκτες απειλές που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας, θα ήθελα να επαναλάβω εδώ, όπως είχα την ευκαιρία να κάνω και με τον Υπουργό Εξωτερικών μας, την αμέριστη υποστήριξή μας με σαφήνεια και σταθερότητα», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος. «Αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση έχει προχωρήσει πολύ και θα προχωρήσει περισσότερο και, ως εκ τούτου, δεν θα επιτρέψουμε να προκληθεί

καμία αναταραχή, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο και καμία αναταραχή μπροστά σας», συμπλήρωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, με προφανή αποδέκτη τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments