Διεθνή

Die Zeit: Η Ελλάδα καταρρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς μετά από ατύχημα με πλοίο

Die Zeit: Η Ελλάδα καταρρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς μετά από ατύχημα με πλοίο

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Η Ελλάδα κατηγορείται επανειλημμένα για τις λεγόμενες απωθήσεις προς την Τουρκία, δηλαδή για παράνομη απώθηση μεταναστών.

Ξαφνικά, η Ελλάδα βρέθηκε να εγκαλείται από τον εξ Ανατολών γείτονά της ότι συνέβαλε, μέσω της ακτοφυλακής της, στην απώλεια έξι μεταναστών στη Μεσόγειο. Πρόκειται για έναν ατεκμηρίωτο ισχυρισμό, που η Ελλάδα κατέρριψε.

Η Ελληνική Ακτοφυλακή απέρριψε τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι εγκατέλειψε δεκάδες μετανάστες σε σχεδίες στη Μεσόγειο Θάλασσα, με κίνδυνο τον θάνατο πολλών παιδιών. «Η δήλωση της τουρκικής ακτοφυλακής διαψεύδεται κατηγορηματικά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Μάλλον το περιστατικό σημειώθηκε σε τουρκικά χωρικά ύδατα. «Οι δικοί μας αξιωματούχοι δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με αυτό», ανέφερε το αρχηγείο της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Η τουρκική ακτοφυλακή είχε δηλώσει προηγουμένως ότι διέσωσε 73 μετανάστες στη Μεσόγειο, οι οποίοι είχαν απωθηθεί παράνομα από τις ελληνικές αρχές. Έξι άνθρωποι – μεταξύ των οποίων δύο βρέφη και τρία μεγαλύτερα παιδιά – βρέθηκαν νεκροί, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, επικαλούμενο την εθνική ακτοφυλακή. Αγνοούνται επίσης πέντε άτομα.

Σύμφωνα με τουρκικούς υπολογισμούς, οι μετανάστες ταξίδευαν από τον Λίβανο στην Ιταλία με ξύλινη βάρκα μήκους 15 μέτρων. Όταν τελείωσε η βενζίνη, ζήτησαν βοήθεια από την ελληνική ακτοφυλακή στα ανοιχτά της Ρόδου. Αντίθετα, έριξαν τους μετανάστες σε τέσσερις σωσίβιες σχεδίες κοντά στα τουρκικά παράκτια ύδατα. Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Τρίτης.

Η Ελλάδα κατηγορείται επανειλημμένα για τις λεγόμενες απωθήσεις προς την Τουρκία, δηλαδή για παράνομη απώθηση μεταναστών. Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τακτικά και πειστικά τους ισχυρισμούς ως προπαγάνδα και κάνει λόγο για τις λεγόμενες «προωθήσεις», με τις οποίες οι μετανάστες σπρώχνονται από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας από ξηρά ή θάλασσα προς την Ελλάδα, προκειμένου να εισέλθουν παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments