Διεθνή

Κομισιόν: Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Κομισιόν: Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Πηγή Φωτογραφίας: twitter Ursula von der Leyen

Το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης περιέγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν

Το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης περιέγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με ομιλία που πραγματοποίησε σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόεδρος της Κομισιόν περιέγραψε το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης προτείνοντας  περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής ώστε να μειωθεί η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργεια στην ΕΕ και πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας με χαμηλό κόστος.

Πλαφόν στα υπερκέρδη 

Πλαφόν (cap) στα κέρδη των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με στόχο να συγκεντρωθούν περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια ευρώ. «Οι εταιρείες που παράγουν ενέργεια με χαμηλό κόστος έχουν έσοδα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν. Δεν το ονειρεύτηκαν ποτέ. Τα κέρδη είναι καλά. αλλά στην εποχή μας, είναι λάθος να λαμβάνουμε εξαιρετικά έσοδα και κέρδη ρεκόρ, επωφελούμενοι από τον πόλεμο και στην πλάτη των καταναλωτών μας. Σε αυτούς τους καιρούς, τα κέρδη πρέπει να μοιράζονται και να διοχετεύονται σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο. Και ως εκ τούτου, η πρότασή μας περιλαμβάνει επίσης τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα που πρέπει να συνεισφέρουν, ώστε να συγκεντρωθούν περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια ευρώ για τα κράτη μέλη».

Πρόεδρος Κομισιόν: Πρόκειται για προσωρινά και έκτακτα μέτρα  

Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, όλα αυτά είναι έκτακτα και προσωρινά μέτρα. «Εργαζόμαστε για να συμπεριλάβουμε τη συζήτησή μας για τα ανώτατα όρια τιμών του φυσικού αερίου, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου. Επομένως, από τη μία πλευρά, πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να διασφαλίσουμε την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, την ασφάλεια του εφοδιασμού, διότι το αέριο πρέπει ακόμη να έρθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την άλλη πλευρά, εάν είναι πολύ ακριβό, βλάπτει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά μας. Έτσι, θα αναπτύξουμε με τα κράτη-μέλη ένα σύνολο μέτρων για να λάβουμε υπόψη την ιδιαίτερη φύση της σχέσης μας με τους προμηθευτές, που κυμαίνονται από αναξιόπιστους προμηθευτές όπως η Ρωσία έως υπεύθυνους όπως οι Νορβηγοί φίλοι μας για παράδειγμα.

Για τις κυρώσεις στη Ρωσία 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε, επίσης, την ξεκάθαρη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατηρήσει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει κατά της Ρωσίας και παράλληλα να συνεχίσει την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας.

Όπως είπε η πρόεδρος της Κομισιόν «οι κυρώσεις μας θα παραμείνουν δεν θα αλλάξει τίποτα. Δεν θα επιδιώξουμε καμία συνδιαλλαγή, αλλά θα δείξουμε αποφασιστικότητα». Σύμφωνα με την ίδια, η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται στη εντατικη, έχει μειωθεί κατά 75% το εισόδημα η Aeroflot δεν μπορεί να πετάξει τα αεροπλάνα της, η ρωσική βιομηχανία είναι σε διάλυση και εκείνοι που έφεραν τη ρωσική οικονομία στο σημείο καταστροφής βρίσκονται στο Κρεμλίνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments