Διεθνή

Μουράτοφ στο Reuters: Η Ουκρανία δεν θα συγχωρήσει ποτέ τη Ρωσία

Μουράτοφ στο Reuters: Η Ουκρανία δεν θα συγχωρήσει ποτέ τη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ο βραβευμένος νομπελίστας κατηγορεί τον Πούτιν ότι γύρισε τη χώρα μισό αιώνα πίσω με την εισβολή στη γείτονά της

 Η Ουκρανία δεν θα συγχωρήσει ποτέ τη Ρωσία για μια επαίσχυντη σύγκρουση που έριξε πίσω την ανάπτυξη της Ρωσίας κατά μισό αιώνα στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης πριν από τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δήλωσε στο Reuters ο δημοσιογράφος και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Ντμίτρι Μουράτοφ.

Η στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες, άφησε ορισμένες ουκρανικές πόλεις ερημιές και πυροδότησε τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση της Μόσχας με τη Δύση από την Κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.

Ο Μουράτοφ, ο επί μακρόν αρχισυντάκτης της Novaya Gazeta, ενός από τα τελευταία ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία, είπε ότι η Ουκρανία δεν θα συμφωνούσε ποτέ με την ειρήνη ή την προσάρτηση οποιασδήποτε επικράτειάς της.

«Η Ουκρανία δεν θα συγχωρήσει ποτέ τη Ρωσία», είπε ο Μουράτοφ, ο οποίος ίδρυσε τη Novaya Gazeta το 1993 με χρήματα από το Νόμπελ Ειρήνης του Γκορμπατσόφ, σε συνέντευξή του στο γραφείο του, το οποίο είναι στολισμένο με μπαστούνια για χόκεϊ επί πάγου και δεκάδες πρωτοσέλιδα από την εφημερίδα.

Ο Μουράτοφ είπε ότι η σύγχρονη τεχνολογία έφερε τη φρίκη του πολέμου στους ανθρώπους, μαζί με την καταστροφή της μάχης για τη Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία και τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου κατά Ρώσων στρατιωτών στο Irpin και στο Bucha.

“Πολλοί θέλετε να συγχωρήσετε τα πάντα, αλλά κάνετε κλικ στη μηχανή αναζήτησης: Μαριούπολη, Ίρπιν ή Μπούκα. Και δεν μπορείτε πια να συγχωρήσετε τίποτα”, είπε ο Μουράτοφ. «Κάθε βήμα αυτού του πολέμου, κάθε έγκλημα και κάθε πυροβολισμός, κάθε σκισμένο όσχεο θα παραμείνει τώρα για πάντα».

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου τα οποία η Μόσχα απορρίπτει ως ψέματα. Η ρωσική κυβέρνηση δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό των δηλώσεων του Μουράτοφ.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες είναι «ήρωες» και ότι όλοι οι στόχοι της Ρωσίας θα επιτευχθούν.

Ο Πούτιν θεωρεί την επιχείρηση στην Ουκρανία ως απόπειρα να ματαιώσει μια δυτική συνωμοσία για τη διάσπαση της Ρωσίας. Η Ουκρανία λέει ότι πολεμά μια παράνομη κατοχή και δεν θα υποχωρήσει ποτέ.

Η Ρωσία επιστρέφει στο παρελθόν

Ο πόλεμος, είπε ο Μουράτοφ, ήταν μια «τεράστια εθνική ντροπή» που εξαφάνισε όχι μόνο μισό αιώνα ανάπτυξης, αλλά έσβησε επίσης την ελπίδα, την αγάπη και την εμπιστοσύνη για το μέλλον μεταξύ των Ρώσων.

Ο πόλεμος είχε καταστρέψει τη φήμη της χώρας του Γκορμπατσόφ, του Ρώσου φυσικού και αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αντρέι Ζαχάρωφ και του Σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, είπε ο Μουράτοφ.

«Έχουμε ρίξει πίσω στην ανάπτυξή μας τουλάχιστον μισό αιώνα στην προ-Γκορμπατσόφ εποχή», είπε ο Μουράτοφ.

Η Ρωσία, είπε, είχε ξεχάσει τα μαθήματα του παρελθόντος, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης τερματισμού των πολέμων.

“Δεν έχουμε πια πίστη. Η Ρωσία και οι Ρώσοι είναι αντιπαθείς. Η αγάπη ήταν πολύ σημαντικό πράγμα για να ταξιδέψεις, να μάθεις, να πιστέψεις στον θεό σου, να διαβάσεις τα βιβλία που αγαπάς.”

Ο Γκορμπατσόφ, που επαινείται στη Δύση ως ο άνθρωπος που βοήθησε στην κατάρριψη του Τείχους του Βερολίνου και στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου χωρίς αίμα, πέθανε στις 30 Αυγούστου 2022. Ο Μουράτοφ ήταν φίλος του.

«Δυστυχώς, υπήρξε απώλεια της φήμης μας παγκοσμίως, απώλεια εμπιστοσύνης», είπε ο Μουράτοφ. «Η απώλεια της φήμης είναι δύσκολο να ανακτηθεί».

Προσάρτηση

Αφού ο Πούτιν υποστήριξε ένα σχέδιο που οδηγεί στην επίσημη προσάρτηση περιοχών που ελέγχονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων των περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, ο Μουράτοφ είπε ότι πολλοί Ρώσοι δεν ενδιαφέρονται.

«Αν βγεις στο δρόμο και ρωτήσεις: «Χρειάζεσαι τη Χερσώνα;» οι άνθρωποι θα σε κοιτάζουν σαν να είσαι βλάκας», είπε. “Θα ρωτήσουν: “Τι; Γιατί μιλάς για τη Χερσώνα; Έχω ένα στεγαστικό δάνειο, όχι Χερσώνα””.

«Για τους γεωπολιτικούς με φλεγμονές εγκεφάλου, η νίκη συνδέεται με την προσάρτηση ξένων εδαφών».

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ανακάλεσε την τελευταία άδεια μέσων ενημέρωσης της Novaya Gazeta.

Η εφημερίδα Novaya Gazeta δεν εκδίδεται πλέον σε έντυπη μορφή στη Ρωσία, αν και έχει περιορισμένη διαδικτυακή έκδοση και διαθέτει περιοδικό.

Ο Μουράτοφ είπε ότι δεν έχει πρόθεση να εγκαταλείψει τη Ρωσία.

“Έχουμε 82 άτομα που μένουν εδώ και φυσικά μένω μαζί τους. Και θα δουλέψουμε εδώ”, είπε ο Μουράτοφ, αναφερόμενος στους υπαλλήλους της εφημερίδας.

«Θα δουλέψουμε εδώ μέχρι η κρύα κάννη του όπλου να αγγίξει τα καυτά μας μέτωπα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments