Διεθνή

ΕΕ: Ανησυχεί για την ενίσχυση της συνεργασίας Σερβίας – Ρωσίας

ΕΕ: Ανησυχεί για την ενίσχυση της συνεργασίας Σερβίας – Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Oι σχέσεις με τη Ρωσία δεν μπορούν να είναι επιχειρηματικές ως συνήθως υπό τη σκιά της απρόκλητης και παράλογης εισβολής στην Ουκρανία,δήλωσε μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ, Πήτερ Στάνο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την ανησυχία της για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας, μετά την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής από τις δύο αυτές χώρες.

Ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ, Πήτερ Στάνο, είπε ότι αυτή η συμφωνία ήρθε σε μια στιγμή που η Ρωσία συνεχίζει την επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας και καθημερινά «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, οι δυνάμεις της διαπράττουν εγκλήματα κατά αμάχων και σε κατεχόμενα μέρη [της Ουκρανίας ] διοργανώνει παράνομα δημοψηφίσματα».

«Αν σε αυτές τις συνθήκες δούμε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας υπογράφει συμφωνία, στην οποία συμφωνεί να διαβουλεύεται με το κράτος που διαπράττει τέτοιες πράξεις, τότε αυτό είναι σημάδι ότι η Σερβία ενισχύει τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Και αυτό εγείρει σοβαρές ανησυχίες. Οι σχέσεις με τη Ρωσία σε αυτό δεν μπορούν να είναι σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Αυτά τα παίρνουμε πολύ σοβαρά», είπε ο Στάνο, ο οποίος έσπευσε να συμπληρώσει πως η ΕΕ ήταν απολύτως σαφής με όλα τα κράτη μέλη και τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της υποψήφιας χώρας, της Σερβίας: οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν μπορούν να είναι επιχειρηματικές ως συνήθως υπό τη σκιά της απρόκλητης και παράλογης εισβολής στην Ουκρανία».

Ο Στάνο κάλεσε την ηγεσία της Σερβίας να διασφαλίσει, ως μέρος της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, «μια ισχυρότερη συνοχή μεταξύ των πρωτοβουλιών της εξωτερικής πολιτικής και της υποστήριξης των διεθνών αξιών και της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των συνόρων της».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments