Διεθνή

Μαζική αποχώρηση στρατευσίμων από την χαώδη Ρωσία

Μαζική αποχώρηση στρατευσίμων από την χαώδη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Στους 260.000 ανέρχονται πια οι Ρώσοι στρατεύσιμοι που αποχωρούν από την Χώρα, επειδή κλήθηκαν πριν από πέντε ημέρες, με απόφαση του Προέδρου Πούτιν, σε μερική επιστράτευση, μετά και τις πρόσφατες ανακαταλήψεις εδαφών από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Το κέντρο βάρους του ρωσοουκρανικού πολέμου αρχίζει να μετατοπίζεται στο εσωτερικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στην οποία επικρατεί, πλέον, μια γενικευμένη αναταραχή.

Στους 260.000 ανέρχονται πια οι Ρώσοι στρατεύσιμοι που αποχωρούν από την Χώρα, επειδή κλήθηκαν πριν από πέντε ημέρες, με απόφαση του Προέδρου Πούτιν, σε μερική επιστράτευση, μετά και τις πρόσφατες ανακαταλήψεις εδαφών από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο απαντά με αποφασιστικότητα και αυταρχισμό, προσπαθώντας να εμποδίσει τη μαζική έξοδο Ρώσων στρατευσίμων από την Χώρα τους, που την βλέπουν να κυβερνιέται από ένα εξόφθαλμα απολυταρχικό καθεστώς.

Χιλιάδες είναι οι Ρώσοι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με τη Γεωργία, σε μια προσπάθεια του Κρεμλίνου να καταπνίξει τις φήμες, ότι χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα, αφότου ο Πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε μερική κινητοποίηση.

Στα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, Ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονται στον κύριο αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Γεωργία με τη Νότια Οσετία, φαίνονται να ελέγχουν αυτοκίνητα, τα οποία κινούνται προς την κατεύθυνση του συνοριακού σημείου διέλευσης.

Την ίδια στιγμή, ο Πούτιν αναμένεται να ανακοινώσει την ένταξη των κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κοινοβούλιο, στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Τα δημοψηφίσματα που διεξάγονται σε αυτά τα εδάφη αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 27 Σεπτεμβρίου, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στην καθημερινή του ενημέρωση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι Ρώσοι ηγέτες σχεδόν σίγουρα ελπίζουν ότι οποιαδήποτε ανακοίνωση ένταξης θα θεωρηθεί ως δικαίωση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και θα ενισχύσει την πατριωτική υποστήριξη για τη σύγκρουση», ανέφερε το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία συνεχίζει να εφαρμόζει την πρακτική των δημοψηφισμάτων για την προσάρτηση των περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας, ενώ η απειλή της πυρηνικής επίθεσης γίνεται ολοένα και πιο τρομακτική, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος δεν την απέκλεισε, σε πρόσφατο διάγγελμά του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν άμεση επαφή με τη Ρωσία σχετικά με την απειλή της Μόσχας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία. Αυτό, τουλάχιστον, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξή του στο CBS.

Ο Α. Μπλίνκεν ρωτήθηκε για το εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν οποιαδήποτε επαφή με το Κρεμλίνο σχετικά με αυτές τις απειλές και απάντησε κατηγορηματικά: «Ναι. Είναι πολύ σημαντικό η Μόσχα να μας ακούσει και να γνωρίζει από εμάς ότι οι συνέπειες θα είναι τρομερές. Και το έχουμε πει πολύ ξεκάθαρα αυτό».

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές αρχές συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα για να τιμωρήσουν όσους δεν δέχονται τη μερική επιστράτευση και σχεδιάζουν να κλείσουν οριστικά τα σύνορα, προκειμένου να αποτρέψουν τη διαφυγή των καταγεγραμμένων προσώπων του σχετικού καταλόγου.

Είναι πρόδηλο ότι ο πόλεμος έχει περάσει σε ένα, δύσκολο για τους σχεδιασμούς της Ρωσίας, στάδιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments