Ελλάδα

Πανεπιστημιούπολη: Διατηρητέο κέντρο εγκληματικότητας και παρακμής στου Ζωγράφου

Πανεπιστημιούπολη: Διατηρητέο κέντρο εγκληματικότητας και παρακμής στου Ζωγράφου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Τα όσα αποκαλύπτονται προκαλούν θλίψη, αλλά και οργή, με τους φοιτητές να κάνουν λόγο για "ζωή κόλαση" μέσα στις εστίες, όπου οι συμμορίες είχαν απλώσει τα πλοκάμια τους και δρούσαν ανενόχλητες, επί δεκαετίες

Την εικόνα παρακμής που παρουσιάζει η φοιτητική εστία του ΕΜΠ στου Ζωγράφου καταδεικνύει σε ρεπορτάζ της, η Καθημερινή, με αφορμή την αποκάλυψη της δράσης συμμοριών, ύστερα από μεγάλη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τα όσα αποκαλύπτονται προκαλούν θλίψη, αλλά και οργή, με τους φοιτητές να κάνουν λόγο για “ζωή κόλαση” μέσα στις εστίες, όπου οι συμμορίες είχαν απλώσει τα πλοκάμια τους και δρούσαν ανενόχλητες, επί δεκαετίες τρομοκρατώντας τους ενοίκους της.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ηγεσία του ΕΜΠ είχε ενημερώσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛ.ΑΣ. για όσα διαδραματίζονται εντός της φοιτητικής εστίας. Η τελευταία καταγγελία έγινε προ διμήνου, ενώ το 2020 είχε διεξαχθεί μία ακόμη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.

Εικόνα παρακμής

Η εικόνα του κτιρίου της φοιτητικής εστίας του ΕΜΠ –τόσο εσωτερικά όσο εσωτερικά– υποδηλώνει την παρακμή του και ό,τι συνήθως συνοδεύει την υποβάθμιση των δημόσιων κτιρίων στην Ελλάδα. Το κτίριο είναι διατηρητέο, κατασκευάστηκε το 1975 και φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Κωνσταντίνου Φινέ και Κωνσταντίνου Παπαϊωάννου, εκφραστών του ελληνικού μοντερνισμού σε επίπεδο δημόσιων κτιρίων. Ωστόσο, «εκτός από την άθλια εξωτερική του όψη, όπως έχουμε συνηθίσει την εικόνα βρώμικων δημόσιων κτιρίων με γκράφιτι, και λειτουργικά –ασανσέρ, καλοριφέρ, υδραυλικά– το κτίριο είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Το κτίριο έχει 500 κλίνες», ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του ΕΜΠ. Για την κατάσταση αυτή κάποιος θα μπορούσε να επιρρίψει την ευθύνη μόνο στις κρατικές υπηρεσίες που είχαν κατά καιρούς την αρμοδιότητα για τη φύλαξη και τη συντήρηση του κτιρίου – τώρα είναι το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Όμως, η κτιριακή υποβάθμιση είναι απόρροια του, τουλάχιστον εικοσαετούς, καθεστώτος ανομίας που επικρατεί στην φοιτητική εστία με ευθύνη των εκάστοτε Αρχών του ΕΜΠ και της ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα, στην εστία της Πολυτεχνειούπολης χάθηκε ο έλεγχος όταν εξωπανεπιστημιακοί –είτε προσκείμενοι στον χώρο των αναρχικών είτε όχι– απέκτησαν ερείσματα εντός της εστίας, υπό την ανοχή φοιτητικών παρατάξεων και των πρυτανικών αρχών. Ετσι παρατηρήθηκαν φαινόμενα παραγοντισμού. Ενδεικτικά, όπως αναφέρθηκε χθες στην «Κ», κομματικοί φοιτητές έκαναν τη νομή των κλινών μεταξύ φίλων και γνωστών, ενώ σε άλλες δικαιούχοι παραχωρούσαν δωμάτια είτε σε ομοϊδεάτες τους είτε τα νοίκιαζαν αντί αμοιβής.

Αυτό το πλαίσιο λειτουργίας και (μη) οργάνωσης της εστίας επέτρεψε με τον καιρό να προσεγγίσουν το κτίριο παραβατικά στοιχεία. Άλλωστε, όπως σημείωσε πανεπιστημιακός στην «Κ», «πέριξ των εστιών παρατηρούμε τη δράση από διακινητές ναρκωτικών ουσιών χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η διακίνηση έφτασε έως τους φοιτητές. Είναι αναμενόμενα όλα αυτά όταν υπάρχει απουσία ελέγχου. Όλοι είχαν ακούσει, γνώριζαν λίγο ή πολύ, αλλά ουδείς άγγιζε το πρόβλημα».

Πλέον τα τελευταία χρόνια η κατάσταση ήταν πλήρως ανεξέλεγκτη. Οι κλίνες της εστίας διατίθενται σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Παντείου που δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό χώρων στέγασης των φοιτητών τους και λιγότερο σε φοιτητές του ΕΜΠ, οι οποίοι στεγάζονται στις δύο νεότερες εστίες.

Η επιλογή των φοιτητών γίνεται από επιτροπή των ΑΕΙ βάσει οικονομικών κριτηρίων. Οπως υπογράμμισε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Κωνσταντίνος Δέρβος, η διοικητική λειτουργία των εστιών, η φύλαξη και ο έλεγχος των εισερχόμενων στην εστία είναι αρμοδιότητα του ιδρύματος, το οποίο εν προκειμένω έχει αναθέσει σε εταιρεία φύλαξης το έργο, ενώ υπάρχει και υπεύθυνος της εστίας, που είναι διοικητικός υπάλληλος του ΕΜΠ και ενημερώνει την ηγεσία του ιδρύματος.Η εστία εδώ και ένα χρόνο έχει πάψει να δέχεται νέους φοιτητές, όσους τουλάχιστον μπορούσε να δεχθεί στα μη κατειλημμένα δωμάτια, καθώς επρόκειτο να ανακαινισθεί. Οπως δήλωσε χθες στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής, με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση έχει εκπονηθεί μελέτη ανακαίνισης του κτιρίου και το επόμενο βήμα είναι η δημοπράτηση του έργου. Η «αμαρτωλή» εστία εκτιμάται πως θα είναι ανοιχτή έως τον Δεκέμβριο και κατόπιν θα κλείσει, προσδοκώντας νέα σελίδα μετά την ανακαίνισή της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments