Διεθνή

Euractiv: Το Ευρωμεσογειακό Μπλοκ στο πλευρό της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία

Euractiv: Το Ευρωμεσογειακό Μπλοκ στο πλευρό της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: hurriyetdailynews/eurokinissi

Σύμφωνα με τις πηγές, οι τουρκικές απειλές κατά της Ελλάδας θα συζητηθούν σε γεύμα εργασίας, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Οι ηγέτες των οκτώ κρατών της ΕΕ που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής Med9 θα εκφράσουν την Παρασκευή την υποστήριξή τους προς την Ελλάδα έναντι της τουρκικής επιθετικότητας, δήλωσαν πηγές της γαλλικής προεδρίας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Σλοβενία, η Κροατία και η Ελλάδα συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής του Med9. Η φετινή σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί στο Αλικάντε της Ισπανίας και θα συμμετάσχουν τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όσο και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με τις πηγές, οι τουρκικές απειλές κατά της Ελλάδας θα συζητηθούν σε γεύμα εργασίας, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

«Δεν θα επιτρέψουμε καμία αστάθεια στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ούτε καμία αστάθεια εναντίον σας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια επίσημων δηλώσεων μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Παρίσι στις 14 Σεπτεμβρίου.

Επειδή «γίνονται επανειλημμένα απαράδεκτες δηλώσεις που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας», η υποστήριξη της Γαλλίας είναι «σαφής» και «ισχυρή», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Η τουρκική εχθρότητα κλιμακώνεται τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο, αλλά εκφράζεται συχνά και από τον ίδιο τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και άλλα υψηλόβαθμα μέλη της κυβέρνησης. Πρόσφατα, η Τουρκία συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, όπου οι ηγέτιδες δυνάμεις είναι η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία.

Οι τουρκικές προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει την κορύφωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ωστόσο, αυτή τη φορά, Έλληνες αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Τουρκία μπορεί να έχει αποκτήσει κάποια ουσιαστική δυναμική.

Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης, η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι προμηθευτές όπλων στην Τουρκία, καθώς την περίοδο 2015-2019, το 43% των εισαγωγών όπλων στην Τουρκία προήλθε από την Ιταλία και την Ισπανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments