Διεθνή

Il Giornale: Γροθιά στο στομάχι της Ιταλίας το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Il Giornale: Γροθιά στο στομάχι της Ιταλίας το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Πηγή Φωτογραφίας: twitter

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως η Ιταλία είναι ιστορικά συνδεδεμένη με τον ενεργειακό πλούτο της Λιβύης και η συμφωνία αυτή είναι μια γροθιά στο στομάχι της

Άρθρο για το τουρκολιβυκό μνημόνιο φιλοξενεί η ιταλική εφημερίδα «Il Giornale», η οποία υπενθυμίζει πως η Ιταλία είναι ιστορικά συνδεδεμένη με τον ενεργειακό πλούτο της Λιβύης. Η συμφωνία αυτή είναι μια γροθιά στο στομάχι της Ιταλίας.

Η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία χάλυβα για την εξερεύνηση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ηπειρωτική χώρα και ιδιαίτερα στην αποκλειστική υπεράκτια οικονομική ζώνη, η οποία εκτείνεται σε τεράστιο βαθμό στα νότια του νησιού της Κρήτης.

Το κείμενο εξακολουθεί να είναι απόρρητο, αλλά σύμφωνα με φήμες που συγκέντρωσε η Εφημερίδα, η διάρκεια θα ήταν 50 χρόνια. Μια γροθιά στο στομάχι για τη χώρα μας, ιστορικά συνδεδεμένη με τον ενεργειακό πλούτο της Λιβύης, αυτή τη στιγμή των σοβαρών δυσκολιών στο φυσικό αέριο για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο, που αμφισβητούν έντονα την οριοθέτηση της περιοχής εξερεύνησης στη θάλασσα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης πλήξει τη συμφωνία. «Η Ιταλία έμεινε με μια χούφτα μύγες στο χέρι χάρη στην αδράνεια της κυβέρνησης Conte 2 και του στελέχους Ντράγκι – αποκαλύπτει μια από τις κεραίες μας στην Τρίπολη – ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο ανέλαβε τον φάκελο της Λιβύης, κόβοντας τα φτερά της Άμυνας επίσης, χωρίς να κάνω τίποτα». Στη Μισράτα κλείσαμε το στρατιωτικό νοσοκομείο, αφήνοντας μια χούφτα περίπου τριάντα στρατιώτες μαζί με άλλους είκοσι στην Τρίπολη. Εικονική παρουσία σε σύγκριση με την τουρκική στρατιωτική δύναμη που υποστηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης, αν και έχει λήξει από τον περασμένο Δεκέμβριο. Και ακριβώς το όχι μόνο στρατιωτικό μνημόνιο, που έσωσε την πρωτεύουσα το 2019 από την πολιορκία του στρατηγού Khalifa Haftar με την παρέμβαση των σουλτανικών στρατευμάτων, είναι η βάση της συμφωνίας που μας κόβει. Τη Δευτέρα, μεγάλη αντιπροσωπεία από την Τουρκία προσγειώθηκε στην Τρίπολη με τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Ενέργειας και Εμπορίου, αντίστοιχα, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ, Φατίχ Ντονμέζ και Μεχμέτ Μους. Και δεν θα μπορούσαν να λείπουν ο επικεφαλής των πληροφοριών και το γενικό επιτελείο της Άγκυρας. Η (ληγμένη) κυβέρνηση του πρωθυπουργού Abdulhamid Dabaiba υπέγραψε τη συμφωνία, εξασφαλίζοντας την έδρα του χάρη στις τουρκικές ξιφολόγχες. Η συμφωνία εκτείνεται από την εξερεύνηση νέων κοιτασμάτων στην ξηρά και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Λιβύης, έως την κατασκευή εργοστασίων διύλισης και τη μεταφορά στην Τουρκία και σε τρίτες αγορές. Στην πράξη, η Άγκυρα θα καταλήξει να πουλάει λιβυκό αέριο στην Ιταλία, το οποίο μας εμπιστευόταν ο Καντάφι για 40 χρόνια πριν το βομβαρδίσουμε μαζί με το ΝΑΤΟ. Η συμφωνία προβλέπει τη χρήση σκαφών έρευνας και γεώτρησης.

Το καμπούρι των Τούρκων πυροδότησε την αντίδραση του έτερου Λίβυου πρωθυπουργού, της αντίπαλης κυβέρνησης της Εθνικής Σταθερότητας. Ο Fathi Bashagha ανακοίνωσε “άμεσες διαβουλεύσεις με εθνικούς, περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους, για να ανταποκριθούν επαρκώς σε αυτές τις καταχρήσεις που απειλούν την ασφάλεια και την ειρήνη στη Λιβύη και σε ολόκληρη την περιοχή”. Άλλη μια πολεμική ανακοίνωση, που υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης «δεν έχει τη νομιμότητα να συνάψει διεθνείς συμφωνίες ή μνημόνια συνεννόησης» σύμφωνα με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου. «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία φαίνεται να αγνοεί το διεθνές πλαίσιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννης Οικονόμου. Η ΕΕ υπενθύμισε επίσης ότι από το 2019 «το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν σέβεται το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη». Η Ιταλία είναι επί του παρόντος σιωπηλή, αλλά στο έδαφος αναμένεται ότι η συμφωνία «θα τροφοδοτήσει τη σύγκρουση και την αστάθεια στη Λιβύη για χρόνια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments