Διεθνή

DW: Σκοπιμότητα Ερντογάν πίσω από τη μάχη της μαντήλας

DW: Σκοπιμότητα Ερντογάν πίσω από τη μάχη της μαντήλας

Πηγή Φωτογραφίας: cumhuriyet

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι του καταλογίζουν πολιτική υστεροβουλία πίσω από την κίνηση αυτή, με δεδομένο ότι σε λίγους μήνες γίνονται οι προεδρικές εκλογές

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι θέλει να αλλάξει το ισχύον καθεστώς αναφορικά με τη μαντήλα. Για να το επιτύχει, δεν ζητά αναθεώρηση του κοινού νόμου, αλλά του Συντάγματος. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι του καταλογίζουν πολιτική υστεροβουλία πίσω από την κίνηση αυτή, με δεδομένο ότι σε λίγους μήνες γίνονται οι προεδρικές εκλογές, το θεσμικό πλαίσιο των οποίων καθορίζεται από το κείμενο του Συντάγματος.

Ο Κιλιτσντάρογλου υποστήριξε υπό όρους το κάλεσμα του Ερντογάν για αλλαγή του συντάγματος για το θέμα της μαντίλας. Ο ηγέτης του CHP είπε επίσης στον Ερντογάν: «Σταμάτα να χρησιμοποιείς αυτή τη δηλητηριώδη γλώσσα».

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu απάντησε στις δηλώσεις του Ερντογάν ότι θα μπορούσε να γίνει συνταγματική τροποποίηση σχετικά με το δικαίωμα να φορούν τη μαντίλα δημόσια.

Ο Kılıçdaroğlu έγραψε στο Twitter την Τετάρτη: «Υποστηρίξτε αυτή τη νομική πανοπλία που προτείνουμε στις γυναίκες με μαντίλα για να επιτύχουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, Ερντογάν· εάν δεν υπάρχει πονηρή ατζέντα πίσω από αυτό, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε κάθε είδους την πρότασή σας για δικαιώματα και δικαιώματα και ελευθερίες, φυσικά, συμπεριλαμβανομένων των Αλεβιτών πολιτών μας», είπε.

Στη δήλωσή του, ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι έχει «άσχημη γλώσσα» και είπε: «Σταματήστε αυτή τη δηλητηριώδη γλώσσα που χρησιμοποιείτε». Ο αρχηγός του CHP, “Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι καλό για την Τουρκία. Παρά την απαγορευτική νοοτροπία σας, προσπαθούμε να φέρουμε ελευθερίες”, είπε.

Το Νέο Σύνταγμα θα είναι έργο της νέας Εθνοσυνέλευσης!

Ο Αντιπρόεδρος της Ομάδας CHP Οζγκούρ Οζέλ, ο οποίος έκανε δηλώσεις ενώπιον του Κιλιτσντάρογλου σχετικά με τις δηλώσεις του Ερντογάν, υποστήριξε ότι η πρόταση νόμου που παρουσίασαν στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας «δημιούργησε δυσφορία στο ΑΚΡ». Ειδικός, “Για

να μην υποστηρίξουν, προτείνουν συνταγματική τροποποίηση και αναζητούν ευκαιρίες για άλλες αλλαγές. Δεν είμαστε σε θέση να αλλάξουμε το σύνταγμα με συνεννόηση που παραβιάζει το σύνταγμα κάθε μέρα. Το νέο Σύνταγμα θα είναι έργο του η νέα Βουλή!», είπε.

AKP: Σύνταγμα, όχι νόμος!

Ο πρόεδρος του CHP Kılıçdaroğlu χαρακτήρισε το ζήτημα της μαντίλας ως «μία από τις πληγές» της Τουρκίας σε βίντεο στο Twitter και ανακοίνωσε ότι θα υποβάλουν νομοσχέδιο στη Βουλή για να εγγυηθούν νομικά αυτό το δικαίωμα. Τις δηλώσεις του Κιλιτσντάρογλου υποστήριξαν ο Πρόεδρος του Μελλοντικού Κόμματος Αχμέτ Νταβούτογλου και ο ηγέτης του Κόμματος Ευτυχίας Τεμέλ Καραμολάογλου.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του AKP την Τετάρτη, είπε: «Το κείμενο που κατέθεσαν στη Βουλή ως νομοσχέδιο απέχει πολύ από το να αγκαλιάζει το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις και να το λύνει με τον επιθυμητό τρόπο». Ο Ερντογάν είπε «Ελάτε να δώσουμε τη λύση στο επίπεδο του Συντάγματος και όχι του νόμου».

Μιλώντας μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ είπε: “Λάβαμε την οδηγία που δόθηκε από τον Πρόεδρό μας στη συνεδρίαση της ομάδας. Ξεκινάμε τις εργασίες μας για την προετοιμασία ενός σχεδίου πρότασης συνταγματικής τροποποίησης”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments