Οικονομία

Σταϊκούρας: Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «οδηγούν τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό»

Σταϊκούρας: Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «οδηγούν τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό»
«Να επανέλθει στην πραγματικότητα» κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση ο υπουργός Οικονομικών 

«Να επανέλθει στην πραγματικότητα» κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε παρέμβαση του νωρίτερα σήμερα στη συζήτηση που γίνεται στην ολομέλεια, επί του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων.

«Η κυβέρνηση με ένα συνεκτικό ρεαλιστικό πλέγμα μέτρων, που καλύπτει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι λειτουργεί υπεύθυνα, ψύχραιμα και δυναμικά», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αποδεικνύει, ότι μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει γενναία και αποτελεσματικά, όσο μπορεί περισσότερο, τους πολίτες απέναντι στο μεγαλύτερο κύμα ακρίβειας, πανευρωπαϊκά, των τελευταίων πολλών δεκαετιών. Αποδεικνύει ότι μπορεί να μειώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, κυρίως για τη μεσαία τάξη. Αποδεικνύει ότι μπορεί να συνεχίσει να ασκεί κοινωνική πολιτική με πρόνοια για τους πιο αδύναμους. Αυτά διότι η οικονομική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης εκπέμπει συνέπεια, έχει συνέχεια και αποπνέει σταθερότητα».

Ο υπουργός είπε ότι ζούμε μια «δύσκολη εξωγενή κρίση που επηρεάζει το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών και σημαντικά οικογενειακούς και κρατικούς προϋπολογισμούς». Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει χτίσει «αναχώματα».

Σε αυτά τα στοιχεία ο κ. Σταϊκούρας συμπεριέλαβε τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη φέτος με ρυθμούς 5,3%, «ρυθμοί υψηλότεροι των εκτιμήσεων που είχαν γίνει πριν από λίγους μήνες».

«Η χώρα αναπτύσσεται πολύ πιο ισχυρά, σαφέστατα, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πιθανότατα είμαστε και ανάμεσα στις πρώτες σε ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης φέτος», είπε ο υπουργός Οικονομικών που επισήμανε ότι σημειώνεται «ρεκόρ ξένων άμεσων επενδύσεων και ρεκόρ εξαγωγών» και αυτό σημαίνει, τόνισε, διαφοροποίηση των αγορών και θέσεις απασχόλησης. Στο κλίμα αυτό, ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η χρονιά κλείνει με ταξιδιωτικές εισπράξεις, υψηλότερες του 2019.

Όπως εξάλλου ενημέρωσε τη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, «ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων, το πρώτο εξάμηνο του 2022, ήταν 32% αυξημένος, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, σταθερές κάθε μήνα, είναι υψηλότερες κατά 30%. Η βιομηχανική παραγωγή, με υψηλό ενεργειακό κόστος, είναι αυξημένη κατά 8,4%. Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, βελτιώθηκε».

Σε σχέση με την φορολογική ικανότητα των πολιτών, ο Χρήστος Σταϊκούρας, είπε ότι «οι πολίτες δείχνουν εξαιρετική φορολογική συνείδηση, έχουν αποπληρώσει ήδη το 56% του συνολικού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, το 62% του ΕΝΦΙΑ, οι επιχειρήσεις πλήρωσαν 1 δισ. ευρώ επιστρεπτέες προκαταβολές, ένα στα δύο ΑΦΜ, δηλαδή 252.000 ΑΦΜ, το σύνολο των επιστρεπτέων προκαταβολών, βεβαίως μειωμένο και με έκπτωση». Όλα αυτά, όπως είπε, συνιστούν το θετικό αποτέλεσμα των μειώσεων φόρων που έχει υλοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση. Ταυτόχρονα δε, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, η ανεργία συρρικνώθηκε σημαντικά και οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξάνουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments