Πολιτική

Μητσοτάκης για Ερντογάν: Έτσι λειτουργεί η Ε.Ε.

Μητσοτάκης για Ερντογάν: Έτσι λειτουργεί η Ε.Ε.

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι υπάρχει ένα πλαίσιο λειτουργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, το οποίο πρέπει να γίνεται σεβαστό

Σε δηλώσεις προέβη, μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα όσα έγιναν με τον Τούρκο Πρόεδρο και στα συμπεράσματα από τις συζητήσεις με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες για την τρέχουσα ενεργειακή κρίση και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το αν διαπίστωσε απειλή στη φράση του Τούρκου Προέδρου «θα έρθουμε νύχτα» και απάντησε: «Εξ όσων μπόρεσα να ακούσω από τη μετάφραση, δεν ήταν απειλή κατά της Ελλάδος. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα. Θα συγκρατήσω την τοποθέτηση ότι η Τουρκία δεν έχει καμία βλέψη στην κυριαρχία κάποιας άλλης χώρας. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα συνεχίσει η απαράδεκτη ρητορική κατά της χώρας μας».

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι υπάρχει ένα πλαίσιο λειτουργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, το οποίο πρέπει να γίνεται σεβαστό: «Είναι καμιά φορά αυτά να λέγονται δημόσια και να μην παρουσιάζονται οι τουρκικές απόψεις σε μονολόγους. Ενδεχομένως ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν έχει συνηθίσει να του απαντάνε, αλλά έτσι λειτουργεί η ΕΕ και η ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα. (..)Υπάρχει πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στο Συμβούλιο να προχωρήσει σε κυρώσεις αν η Τουρκία ξεπεράσει κόκκινες γραμμές». «Το πλαίσιο υπάρχει και ελπίζω να μην χρειαστεί ποτέ να γίνει πράξη. Επίσης, με βάση το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας υπάρχει δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε τουρκικές οντότητες που κρίνεται ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξάγοντας σε αυτή ευρωπαϊκά προϊόντα».

Σχετικά με το ζήτημα της τιμής του φυσικού αερίου, που κατεξοχήν απασχόλησε την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι «διαμορφώνεται κοινός τόπος για κοινή δραστική ευρωπαϊκή παρέμβαση προκειμένου να πέσουν οι τιμές.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίσθηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι«θα μπορούμε να αποφασίσουμε μια τέτοια παρέμβαση», στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Πρωθυπουργός συμπλήρωσε σε σχέση με το ζήτημα του φυσικού αερίου, επαναλαμβάνοντας τη θέση του υπέρ της μείωσης της τιμής: «Έστω και αργά η Ευρώπη να πρέπει να κάνει το σωστό, ενωμένοι να αξιοποιήσουμε αυτή τη δύναμη που μας δίνει η ευρωπαϊκή οικογένεια, να κατεβάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον εφοδιασμό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments