Διεθνή

Η ρωσική κρατική καταστολή στο μικροσκόπιο του ΟΗΕ

Η ρωσική κρατική καταστολή στο μικροσκόπιο του ΟΗΕ

Πηγή Φωτογραφίας: DailyMail

Πρόκειται για την πρώτη φορά που λαμβάνεται απόφαση για εισηγητή για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μία από τις πέντε μόνιμες χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Τους τρόπους δράσης των κατασταλτικών μηχανισμών της ρωσικής κρατικής εξουσίας θέτει στο «μικροσκόπιο» του ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ενέκρινε την Παρασκευή ψήφισμα με το οποίο δίνεται εντολή σε έναν Ειδικό Εισηγητή να εξετάσει υποτιθέμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, την οποία κατηγορεί ότι δημιουργεί ένα «κλίμα φόβου».

17 μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ, 6 μέλη καταψήφισαν και υπήρξαν 24 αποχές.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που λαμβάνεται απόφαση για εισηγητή για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μία από τις πέντε μόνιμες χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η εν λόγω απόφαση λαμβάνεται μετά την πρόσφατη ενίσχυση του κατασταλτικού οπλοστασίου της Ρωσίας εναντίον όσων δηλώνουν αντίθετοι με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αναγκαστική διάλυση οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Memorial, η οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης πριν από λίγες ώρες.

Πιο ειδικά, στην πρόταση εκφράζεται ανησυχία ως προς το μαζικό και αναγκαστικό κλείσιμο ανεξάρτητων μέσων μαζικής ενημέρωσης, μη κυβερνητικών οργανώσεων και αντιπολιτευτικών πολιτικών ομάδων και συλλογικοτήτων στη Ρωσία.

Προηγουμένως, το Συμβούλιο διόρισε μια Εξεταστική Επιτροπή για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, Γκενάντι Γκατίλοφ, δήλωσε ότι το ψήφισμα περιέχει «πλημμύρα ψευδών ισχυρισμών» και πρόσθεσε ότι «αυτό το σχέδιο ψηφίσματος είναι ένα ακόμη παράδειγμα τού πώς οι δυτικές χώρες χρησιμοποιούν το Συμβούλιο για να επιτύχουν τους πολιτικούς τους στόχους».

Μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους, η Ρωσία ήταν μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά ανεστάλη η συμμετοχή της στο σώμα λόγω της στάσης της απέναντι στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Μάιο, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ψήφισε να ανασταλεί η ιδιότητα του μέλους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Ρωσία.

Η πρόταση, που είχαν υποβάλει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, υπερψηφίστηκε από 93 χώρες, καταψηφίστηκε από 24, ενώ απείχαν 58.

Με βάση το εν ισχύ καταστατικό, για να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χρειαζόταν πλειοψηφία δύο τρίτων των χωρών που θα ψήφιζαν υπέρ ή κατά στην ψηφοφορία, στην οποία είχαν κληθεί τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments