Διεθνή

Ζελένσκι: Ζήτησε προληπτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας – Δεν αποκλείει χρήση πυρηνικών από τη Μόσχα

Ζελένσκι: Ζήτησε προληπτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας – Δεν αποκλείει χρήση πυρηνικών από τη Μόσχα

Πηγή Φωτογραφίας: reuters

Οι δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου έρχονται λίγο αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η ρωσική απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων είχε φέρει τον κόσμο πιο κοντά στον «Αρμαγεδδώνα»

Επιπλέον “προληπτικές” κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ζήτησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι της χώρας έχουν αρχίσει να «προετοιμάζουν την κοινωνία» για την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων.

«Αρχίζουν να προετοιμάζουν την κοινωνία τους. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Δεν είναι έτοιμοι να το κάνουν, αλλά αρχίζουν να το επικοινωνούν. Δεν ξέρουν αν θα τα χρησιμοποιήσουν ή όχι. Νομίζω ότι είναι επικίνδυνο ακόμη και να μιλάμε για αυτό», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο BBC.

Αρνήθηκε ότι κάλεσε για πλήγματα κατά της Ρωσίας -στη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης την Πέμπτη-, λέγοντας ότι η λέξη που είχε χρησιμοποιήσει στα ουκρανικά είχε παρεξηγηθεί. Υποστήριξε ότι η αναφορά του μεταφράστηκε λάθος. «Πρέπει να χρησιμοποιείτε προληπτικές κλωτσιές», είπε αναφερόμενος στις κυρώσεις, «όχι επιθέσεις».

Το αρχικό σχόλιο κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ως «έκκληση να ξεκινήσει ένας ακόμη παγκόσμιος πόλεμος», ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι αποδεικνύει γιατί η Ρωσία είχε δίκιο να ξεκινήσει την επιχείρησή της στην Ουκρανία.

«Μετά από αυτή τη μετάφραση», είπε ο Ζελένσκι, «οι Ρώσοι το αξιοποίησαν με τον δικό τους τρόπο και άρχισαν να τη μεταφράζουν εκ νέου προς άλλες κατευθύνσεις».

Η συνέντευξη Ζελένσκι έρχεται λίγες μόλις ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η ρωσική απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων είχε φέρει τον κόσμο πιο κοντά στον «Αρμαγεδδώνα» από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Ζελένσκι είπε ότι χρειάζεται δράση τώρα, καθώς οι απειλές της Ρωσίας συνιστούν «κίνδυνο για ολόκληρο τον πλανήτη». «Ο κόσμος μπορεί να σταματήσει επειγόντως τις ενέργειες των Ρώσων κατακτητών», είπε και πρόσθεσε: «Ο κόσμος μπορεί να εφαρμόσει ένα πακέτο κυρώσεων σε τέτοιες περιπτώσεις και να κάνει τα πάντα για να τους κάνει να εγκαταλείψουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια».

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ουκρανικός στρατός έχει ανακαταλάβει μεγάλες εκτάσεις εδάφους σε μια επιτυχημένη αντεπίθεση που ανάγκασε τα ρωσικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

Ειδικότερα, ο ουκρανικός στρατός έχει απελευθερώσει 2.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους στο νότο, δήλωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος την Παρασκευή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments