Διεθνή

ΗΠΑ: Γεωοικονομικό παιχνίδι της Κίνας σε βάρος της Αφρικής

ΗΠΑ: Γεωοικονομικό παιχνίδι της Κίνας σε βάρος της Αφρικής

Πηγή Φωτογραφίας: infobrics/politico

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παγκοσμίων οικονομικών δυνάμεων εκφράζονται σε όλους τους ανταγωνιστικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής

Η Υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζάνετ Γκέλεν διατύπωσε σαφείς αιτιάσεις εναντίον της Κίνας και του σοσιαλιστικού καθεστώτος, αναφορικά με την οικονομική πολιτική που αυτό ακολουθεί στην Αφρική, μία ήπειρο που μαστίζεται από πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Σύμφωνα με την αμερικανική προσέγγιση, υπάρχουν σημαντικές γεωοικονομικές διαστάσεις πίσω από αυτή την κινεζική πολιτική.

Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα καλούν τακτικά την Κίνα, τον μεγαλύτερο πιστωτή στον κόσμο, να συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του χρέους των φτωχών και αναπτυσσόμενων χωρών, ιδιαίτερα της Αφρικής, μέσω του κοινού διαπραγματευτικού πλαισίου που δημιούργησε η G20. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγγέλλουν την έλλειψη συνεργασίας από την πλευρά της Κίνας, η οποία κατηγορείται ότι εκμεταλλεύεται την κατάσταση.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παγκοσμίων οικονομικών δυνάμεων εκφράζονται σε όλους τους ανταγωνιστικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής. Η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα, η οποία είναι ο κύριος πιστωτής των φτωχών και αναπτυσσόμενων χωρών, ότι παρεμποδίζει τις διεθνείς προσπάθειες για την ελάφρυνση του χρέους σε αυτές τις χώρες, ιδιαίτερα σε αυτές της αφρικανικής ηπείρου.

Οι αφρικανικές χώρες αντιμετωπίζουν κατεξοχήν προβλήματα χρέους και, συνεπώς, η ελάφρυνσή τους είναι το βασικό ζητούμενο, το οποίο όμως υποσκάπτεται από την Κίνα.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Τ. Γκέλεν τόνισε ότι «έχει γίνει πολλή συζήτηση για το τι μπορούμε να κάνουμε για να φέρουμε την Κίνα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων και να βοηθήσουμε στην πιο αποτελεσματική επίλυση αυτών των ζητημάτων».

Ωστόσο, το Πεκίνο δεν αποδεικνύεται λειτουργικό, δεν συμμετέχει εποικοδομητικά. «Η Κίνα», υποστήριξε η Γκέλεν, «είναι ένας μεγάλος παράγοντας, διότι είναι ο κύριος πιστωτής των αφρικανικών χωρών, αλλά δεν λειτουργεί στην πράξη υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους των αφρικανικών χωρών». Με αυτόν τον τρόπο, η Αφρική παραμένει καθηλωμένη μακροοικονομικά και εξαρτώμενη από ξένους παράγοντες γεωπολιτικά, με τον ανερχόμενο εξωτερικό παράγοντα της Ρωσίας, η οποία χρησιμοποιεί δολίως το όπλο της ενέργειας.

Μάλιστα, η πρόσθετη  οικονομική ζημία, που προκλήθηκε από την πανδημία της Covid – 19, έχει οδηγήσει πολλές χώρες να αναγκαστούν να δανειστούν ξανά, σε συνθήκες υπερχρέωσης, που ενισχύονται από την άνοδο των επιτοκίων.

Μην  έχοντας πολλές επιλογές στη διάθεσή τους, οι αφρικανικές κυβερνήσεις προέτρεψαν τους πιστωτές να επιταχύνουν την ελάφρυνση του χρέους, υποστηρίζοντας ότι οι καθυστερήσεις περιορίζουν την ανάπτυξη σε μια ήπειρο που αντιμετωπίζει μια σειρά προκλήσεων, από τον υψηλό πληθωρισμό έως την επισιτιστική ανασφάλεια.

Ενδεικτικά, ο Υπουργός Οικονομικών της Ζάμπιας δήλωσε ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι «ζωτικής σημασίας» για να επανέλθει η παγκόσμια οικονομία «πίσω στην κανονικότητα».

Ο Αφρικανός Υπουργός Οικονομικών ανέφερε με ενάργεια σε πάνελ του ΔΝΤ ότι οι εκκλήσεις της Τ.Γκέλλεν για μεγαλύτερη κινεζική συμμετοχή ήταν «οι κατάλληλες»: «Μπαίνουμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο παγκοσμίως. Δεν θέλουμε το χρέος να εμποδίζει την ανάπτυξη στις αφρικανικές χώρες, μόνο και μόνο επειδή οι πιστωτές είναι πολύ αργοί για να κάνουν το σωστό».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, μέσα στην εβδομάδα, το ΔΝΤ τόνισε ότι η υποσαχάρια Αφρική αντιμετωπίζει «το πιο σκληρό οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων ετών», με την ανάκαμψη της περιοχής να παρεμποδίζεται από τον εκρηκτικό πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων και την παγκόσμια επιβράδυνση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments