Διεθνή

Άρχισε η πυρηνική άσκηση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

Άρχισε η πυρηνική άσκηση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: mil in/EDNEWS

Πρόκειται για μία ευρωπαϊκή άσκηση που οργανώνει το ΝΑΤΟ και κινητοποιεί δεκάδες αεροσκάφη (βομβαρδιστικά, μαχητικά κ.λπ.), για να δοκιμάσουν «πυρηνικές ικανότητες» επάνω από τη Βόρεια Ευρώπη.

Άρχισε σήμερα η πυρηνική άσκηση με την ονομασία Steadfast Noon, μια άσκηση με ιδιαίτερο γεωστρατιωτικό ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία ευρωπαϊκή άσκηση που οργανώνει το ΝΑΤΟ και κινητοποιεί δεκάδες αεροσκάφη (βομβαρδιστικά, μαχητικά κ.λπ.), για να δοκιμάσουν «πυρηνικές ικανότητες» επάνω από τη Βόρεια Ευρώπη. Συνολικά, 14 κράτη μέλη του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλης κλίμακας άσκηση.

Μέσα σε ένα κλίμα μεγάλων διεθνών εντάσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κλίμα που επιδεινώθηκε από τις πρόσφατες απειλές του Β. Πούτιν για χρήση ατομικών όπλων, μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου για δοκιμή σχετικά με «πυρηνικές αποτρεπτικές ικανότητες στη Βορειοδυτική Ευρώπη».

Πρόκειται για «κάποιες δυνατότητες», όχι «όλες τις δυνατότητες», γιατί, παρά την παρουσία 14 χωρών της Συμμαχίας σε αυτή τη διεθνή δοκιμή, η Γαλλία, η κορυφαία πυρηνική δύναμη της Ευρώπης, με περίπου 300 κεφαλές, θα λείψει μπροστά από το Ηνωμένο Βασίλειο, με 180 πυρηνικές κεφαλές, που είναι η μόνη άλλη χώρα της Ε.Ε. που διαθέτει ατομικά όπλα. Η πολιτική πυρηνικής αποτροπής της Γαλλίας είναι στην πραγματικότητα ανεξάρτητη από εκείνη του ΝΑΤΟ.

Αυτή η άσκηση πυρηνικής αποτροπής, η οποία συνήθως πραγματοποιείται με σχετική αδιαφορία, έχει πολύ διαφορετική απήχηση φέτος από τις απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν για χρήση ατομικών όπλων σε ουκρανικό έδαφος.

Γι’ αυτόν τον λόγο, το ΝΑΤΟ, μη μπορώντας να αγνοήσει ότι η επιχείρηση θα ελεγχθεί προσεκτικά από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, επιμένει πολύ σε αυτό το σημείο, ότι είναι πράγματι μια άσκηση ρουτίνας, «μια δραστηριότητα επαναλαμβανόμενης συνήθους εκπαίδευσης, η οποία δεν συνδέεται με διεθνείς ειδήσεις».

Και, από αυτήν την άποψη, αξίζει να επισημανθεί ότι το δελτίο τύπου αναφέρει ότι «δεν θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά όπλα».

Ωστόσο, η επέμβαση, που ονομάστηκε Steadfast Noon και πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, δεν θα περάσει απαρατήρητη. Κινητοποιεί περίπου 60 αεροσκάφη από τα συμμετέχοντα κράτη, αεροσκάφη τα οποία θα εκτελούν εκπαιδευτικές πτήσεις σε μια τεράστια αεροπορική ζώνη που περιλαμβάνει όχι μόνο τον ουρανό του Βελγίου, της χώρας που φιλοξενεί την άσκηση (το Steadfast Noon πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε μια διαφορετική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ) αλλά επίσης της  Βόρειας Θάλασσας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Θα συμμετάσχουν πολεμικά αεροσκάφη τέταρτης και πέμπτης γενιάς, καθώς και αεροσκάφη επιτήρησης και αεροσκάφη ανεφοδιασμού, και όπως τα προηγούμενα χρόνια, θα απογειωθούν τα περίφημα B – 52 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, τα οποία φέτος, για να υπενθυμίσουν την ικανότητά τους ως βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας, θα απογειωθούν. απευθείας από την αεροπορική βάση Minot στη Βόρεια Ντακότα, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.  ​

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments