Πολιτική

Τουρκική παραφροσύνη για τους 92 γυμνούς μετανάστες

Τουρκική παραφροσύνη για τους 92 γυμνούς μετανάστες

Πηγή Φωτογραφίας: dailysabah

Από χθες το βράδυ, όμως, η Τουρκία έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα αντιστροφής των όρων της πραγματικότητας , υποστηρίζοντας ότι υπεύθυνη για την ανείπωτη τραγωδία και τον ευτελισμό της προσωπικότητας των 92 αυτών παράνομων μεταναστών δεν είναι η ίδια, αλλά η… Ελλάδα

Εμβρόντητη η ευρωπαϊκή και διεθνής κοινή γνώμη ενημερώθηκε για το σκανδαλώδες ζήτημα των 92 μεταναστών, οι οποίοι οδηγήθηκαν, γυμνοί, με όχημα της τουρκικής συνοριοφυλακής στα βορειοδυτικά σύνορά μας, στον ποταμό Έβρο.

Οι μετανάστες, στη μεγάλη πλειοψηφία τους Αφγανοί, δεν διέθεταν κανένα αγαθό ή εξάρτημα μαζί τους και χρειάσθηκε η αποφασιστική επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διάσωσή τους από τα δίχτυα του τουρκικού καθεστώτος, που, εξόφθαλμα και χωρίς καμία αιδώ, επιχειρεί να τους εργαλειοποιήσει. Οι άνδρες της ελληνικής συνοριοφυλακής τους παρείχαν τις πρώτες αναγκαίες βοήθειες, μετά την καταπάτηση της αξιοπρέπειάς τους από τον εξ Ανατολών γείτονα.

Από χθες το βράδυ, όμως, η Τουρκία έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα αντιστροφής των όρων της πραγματικότητας , υποστηρίζοντας ότι υπεύθυνη για την ανείπωτη τραγωδία και τον ευτελισμό της προσωπικότητας των 92 αυτών παράνομων μεταναστών δεν είναι η ίδια, αλλά η… Ελλάδα.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση, διότι απομονώνεται ακόμη περισσότερο διεθνώς με αυτές τις χονδροειδείς καταπατήσεις της αξιοπρέπειας των μεταναστών και διότι υποτιμά την ίδια τη νοημοσύνη του ευρωπαϊκού και του ευρύτερου διεθνούς παράγοντα, ο οποίος έχει πλέον γνώση της ωμής και κυνικής χρήσης των μεταναστευτικών ροών από τη γείτονα, του ύποπτου ρόλου ορισμένων Μη  Κυβερνητικών Οργανώσεων στην περιοχή που θησαυρίζουν από την παράνομη μεταναστευτική και προσφυγική διακίνηση, καθώς και για την πολιτική κάλυψη που παρέχεται από τις συνεργαζόμενες τουρκικές καθεστωτικές δυνάμεις.

Την αρχή του τουρκικού ντελίριου έκανε χθες βράδυ, σε μία ανάρτηση που δεν έγινε ευρέως αντιληπτή και δεν προβλήθηκε αναλόγως, ο εκπρόσωπος τύπου της τουρκικής δημοκρατίας Φ. Αλτούν, ο οποίος προσπάθησε να κάνει τη «νύχτα μέρα», κατηγορώντας την Ελλάδα για διακίνηση fake news αναφορικά με τους 92 γυμνούς μετανάστες.

Ο Φ. Αντούν έκανε λόγο για «μηχανή των ελληνικών ψευδών ειδήσεων (που) είναι και πάλι σε λειτουργία» και κάλεσε «την Ελλάδα να εγκαταλείψει την απάνθρωπη στάση της απέναντι στους πρόσφυγες το συντομότερο δυνατό, να βάλει τέλος στις αβάσιμες κατηγορίες κατά της Τουρκίας και να επιδείξει κρατική σοβαρότητα».

Η «πληρωμένη απάντηση» ήρθε λίγες ώρες αργότερα, σήμερα το πρωί, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γ. Οικονόμου, ο οποίος μίλησε για «απάνθρωπη συμπεριφορά» εκ μέρους της Τουρκίας και ότι επίκειται ενημέρωση του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Οι ελληνικές αρχές διέσωσαν 92 μετανάστες οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν γυμνοί. (…) Είναι ντροπή για τον Πολιτισμό η απάνθρωπη αυτή συμπεριφορά, και οφείλει η Τουρκία αντί να κατηγορεί άλλους να διερευνήσει το περιστατικό και να τιμωρήσει του υπεύθυνους. Ο κ. Μηταράκης ενημέρωσε τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. και ζήτησε να δει τον πρόεδρο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε την αρμόδια επίτροπο Γιόχανσον».

Παρέμβαση του ΟΗΕ και πρόκληση Τσαβούσογλου

Στο θέμα παρενέβησαν τα Ηνωμένα Έθνη, που έδειξαν πραγματικά θορυβημένα από τη σοκαριστική εικόνα των γυμνών μεταναστών.

Ο ΟΗΕ ζήτησε τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας για τη διαλεύκανση της σκανδαλώδους αυτής υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, η κυρία Στέλλα Νάνου, υπεύθυνη Επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, τόνισε εμφατικά πως «είμαστε πάντα ενάντια στην ταπεινωτική και σκληρή μεταχείριση και αυτό που έχουμε δει είναι συγκλονιστικό».

Η κ. Νάνου πρόσθεσε: «Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ελπίζει να μιλήσει στους πρόσφυγες τις επόμενες ημέρες».

Ο κ. Μηταράκης είχε φροντίσει να ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη για το απάνθρωπο περιστατικό.  Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ενημέρωσε ότι «θα κάνω έναν κύκλο επαφών και θα δείξω τις φωτογραφίες, ενώ έχουμε κι άλλο υλικό».

Ο Έλληνας Υπουργός συμπλήρωσε ότι «η Τουρκία έχει βρεθεί σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση, καθώς αυτοί οι 92 βρέθηκαν από την ίδια τη Frontex, η οποία επιβεβαίωσε το περιστατικό. Αυτοί οι άνθρωποι, δυστυχώς, βρέθηκαν αντικείμενο εξευτελιστικής συμπεριφοράς στην Τουρκία και στάλθηκαν προς την Ελλάδα».

Από την τουρκική πλευρά, υπήρξε μια θρασύτατη ύψωση των τόνων μέσω, αυτήν την φορά, του Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβύσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ παρενέβη θρασύτατα, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι τόσο άσχετη που ακόμη κι όταν έχει άδικο, προσπαθεί να δείξει στον εαυτό της ότι έχει δίκιο. Αυτό μόνο η Ελλάδα θα μπορούσε να το καταφέρει» και έκανε λόγο για ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες κατηγορούν την Ελλάδα για το μεταναστευτικό, και η Αθήνα ήδη λογοδοτεί για αυτό.

Η δραστική παρέμβαση του Τ. Θεοδωρικάκου

 Απόψε το βράδυ, η ελληνική απάντηση ήρθε από την πλευρά του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος απέστειλε σχετική επιστολή στην Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Γιόλβα Γιόχανσον, επιστολή με την οποία την ενημερώνει για το ντροπιαστικό γεγονός.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωρικάκος επισημαίνει την ιδιαίτερη ανησυχία του για την συμπεριφορά που επιδεικνύει η Τουρκία, κυρίως το τελευταίο διάστημα.

Επίσης, ξεχωριστή βαρύτητα δίδεται στις καταθέσεις των ίδιων των 92 μεταναστών, οι οποίοι ομιλούν για σωματικές βλάβες και για ληστείες που διαπράχθηκαν εις βάρος τους.

Στην επιτολή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «οι μετανάστες, που διασώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία, ανέφεραν στους αστυνομικούς ότι μεταφέρθηκαν στην τουρκική πλευρά του ποταμού Έβρου, σε περιοχή έναντι του σημείου που εντοπίστηκαν, με τουρκικά οχήματα, πριν επιβιβαστούν σε πλαστικές βάρκες για να περάσουν στο Ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, είχαν πέσει θύματα ληστείας- σωματικών βλαβών-προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από προσωπικό των τουρκικών αρχών, οι οποίες τους υποχρέωσαν, μέσω απειλών και βίας, να περάσουν το ποτάμι».

 Ο Υπουργός επισημαίνει, ακόμη, ότι «το τελευταίο απάνθρωπο περιστατικό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία συνεχίζει να εργαλειοποιεί τους μετανάστες, να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, καθώς και τις θεμελιώδεις αρχές του ανθρωπισμού και των ευρωπαϊκών αξιών» και ότι «η Τουρκία όχι μόνο απέτυχε να εφαρμόσει πλήρως τις διεθνείς της υποχρεώσεις όπως απορρέουν από την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016, αλλά συνεχίζει να χρησιμοποιεί τους μετανάστες και να τους εργαλειοποιεί, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Η τελευταία σκληρή και ταπεινωτική μεταχείριση αυτών των ανθρώπων θα πρέπει να καταδικαστεί κατηγορηματικά και πλήρως από όλους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments