Διεθνή

Βρετανία: Οι πρωθυπουργοί με τη μικρότερη θητεία

Βρετανία: Οι πρωθυπουργοί με τη μικρότερη θητεία

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS

Η Λιζ Τρας κατέκτησε την πρωτιά της πρωθυπουργού με την πιο σύντομη θητεία στην ιστορία της Βρετανίας, αλλά δεν είναι μόνη, υπήρξαν και άλλη που δεν μακροημέρευσαν

Η παραίτηση της Λιζ Τρας από τον πρωθυπουργικό θώκο της έδωσε μια πρωτιά. Αυτή της πρωθυπουργού με τη συντομότερη θητεία στην ιστορία της Βρετανίας, διάρκειας μόλις 44 ημερών.

Ωστόσο δεν είναι η μόνη, που δεν κατάφερε να ¨χρονίσει¨ στην πρωθυπουργία της Βρετανίας. Το reuters συγκέντρωσε τους Βρετανούς πρωθυπουργούς που δεν έκλεισαν χρόνο…

  •  George Canning – 118 ημέρες

Η θητεία του πολιτικού των Τόρις συντομεύτηκε από τον θάνατο του, σε ηλικία 57 ετών, πιθανώς από πνευμονία ή φυματίωση, στις 8 Αυγούστου 1827. Ο υπέρμαχος της καθολικής χειραφέτησης ήταν επίσης διάσημος για τη μονομαχία όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.

  •  Viscount Goderich – 143 ημέρες

Ο Γκόντεριχ, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Φρέντερικ Ρόμπινσον, διαδέχθηκε τον Κάνινγκ, αλλά πάλεψε να συγκρατήσει έναν ταραχώδη συνασπισμό και, με την εμπιστοσύνη του βασιλιά σε αυτόν να εξασθενεί, παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 1828 στον πέμπτο μήνα της πρωθυπουργικής θητείας του.

  • Andrew Bonar Law – 209 ημέρες

Ο Λο αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Μάιο του 1923, καθώς ο καρκίνος του λαιμού του είχε προχωρήσει και τον έκανε δύσκολο να μιλήσει στο κοινοβούλιο. Ο Συντηρητικός πέθανε λιγότερο από έξι μήνες αργότερα.

  •  Ο Δούκας του Ντέβονσαϊρ – 225 ημέρες

Ο William Cavendish, ο 4ος δούκας του Devonshire και ένας Whig, θεωρήθηκε de facto πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια μιας προσωρινής κυβέρνησης και παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 1757.

  • The Earl of Shelburne – 265 ημέρες

Ο γεννημένος στο Δουβλίνο William Petty, ο 2ος κόμης του Shelburne, ήταν στην εξουσία όταν υπογράφηκε η συνθήκη του Παρισιού, η οποία τερμάτισε τον Αμερικανικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 1783, πιεσμένος από την αντιπολίτευση μετά από διαμάχη με τους συναδέλφους του για τις μεταρρυθμίσεις.

  •  The Earl of Bute – 317 ημέρες

Ο Τζον Στιούαρτ, τρίτος κόμης του Μπούτε, ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της Σκωτίας μετά τις Πράξεις της Ένωσης το 1707. Ήταν δάσκαλος του Πρίγκιπα Τζορτζ, αργότερα Γεώργιος Γ’, και ενίσχυσε τις βασιλικές σχέσεις του, πριν έρθει σε σύγκορυση μετά από την επιβολή ενός αντιδημοφιλούς φόρου μηλίτη, που τον οδήγησε στην παραίτηση τον Απρίλιο του 1763.

* Οι άμεσοι προκάτοχοι της Τρας, οι συντηρητικοί της Μπόρις Τζόνσον και η Τερέζα Μέι, τελείωσαν και οι δύο τη θητεία τους με αναγκαστικές παραιτήσεις. Αλλά ο καθένας σημείωσε πάνω από τρία χρόνια πρώτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments