Διεθνή

Süddeutsche Zeitung: «Βάρβαρη συμπεριφορά της Τουρκίας»

Süddeutsche Zeitung: «Βάρβαρη συμπεριφορά της Τουρκίας»

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/bbc

«Βάρβαρη» χαρακτηρίζει η κορυφαία γερμανική εφημερίδα τη στάση των Τούρκων απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσφατη αντιανθρώπινη συμπεριφορά των τουρκικών αρχών έναντι των μεταναστών που οδηγήθηκαν γυμνοί στα σύνορα της πατρίδας μας, κοντά στον Έβρο ποταμό.

Τι ακριβώς συμβαίνει ανάμεσα στις όχθες του ποταμού, που στα ελληνικά λέγεται Έβρος και στα τούρκικα Meriç, είναι συχνά πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητό. Μεγάλα τμήματα των όχθών του είναι απαγορευμένες στρατιωτικές περιοχές και ούτε οι τουρκικές ούτε οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας επιθυμούν ανεξάρτητους παρατηρητές να παρακολουθούν τι κάνουν στους ανθρώπους που προσπαθούν να διασχίσουν το ποτάμι – και συνεπώς τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και οι δύο κυβερνήσεις σπρώχνουν επανειλημμένα σε αυτό το κενό πληροφοριών με αμοιβαίες δημόσιες κατηγορίες. Η ανταλλαγή χτυπημάτων, που συνεχίζεται εδώ και χρόνια, έφτασε σε μακάβριο αποκορύφωμα το Σάββατο: ο υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας Νότης Μηταράκης ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία μιας ομάδας γυμνών ανδρών σε ένα κάπως μαραμένο λιβάδι, με τα πρόσωπά τους αγνώριστα, τους άνδρες στο προσκήνιο η εικόνα που καλύπτει τους καβάλους τους με τα χέρια τους. Ο υπουργός έγραψε ότι 92 μετανάστες παραλήφθηκαν στα σύνορα. Η “συμπεριφορά της Τουρκίας” απέναντί τους είναι “ντροπή για τον πολιτισμό. Αναμένουμε από την Άγκυρα να ερευνήσει το περιστατικό και να προστατεύσει επιτέλους τα σύνορά της με την ΕΕ”.

Το Ελληνικό Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έδωσε συνέχεια με περισσότερες λεπτομέρειες: Αστυνομικοί διέσωσαν τους ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονταν από το Αφγανιστάν και τη Συρία, «σε συνεργασία με τη Frontex» – την υπηρεσία προστασίας των συνόρων της ΕΕ. Ήταν γυμνοί και χωρίς αποσκευές, κάποιοι είχαν τραύματα. Αρκετοί από αυτούς είπαν στην ελληνική αστυνομία και στη Frontex ότι οδηγήθηκαν στα σύνορα με τουρκικά στρατιωτικά οχήματα, όπου τους δόθηκε εντολή να γδυθούν και στη συνέχεια να επιβιβαστούν σε λαστιχένιες βάρκες. Ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας Τάκης Θεοδωράκης δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι πρόκειται για «βάρβαρη συμπεριφορά που θυμίζει Μεσαίωνα».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments