Διεθνή

Τα βασανιστήρια, μέρος του ρωσικού σχεδίου

Τα βασανιστήρια, μέρος του ρωσικού σχεδίου

Πηγή Φωτογραφίας: 889ΝΟTICIAS

Αφού ανέκτησαν τον έλεγχο, οι ουκρανικές δυνάμεις βρήκαν έναν ομαδικό τάφο στην πόλη, με πάνω από 400 πτώματα, συμπεριλαμβανομένων 30 πτωμάτων με έντονα σημάδια βασανιστηρίων

Τα βασανιστήρια είχαν, για αρκετό καιρό, ταυτιστεί με παλαιότερες πολεμικές συγκρούσεις, με πολεμικές αναμετρήσεις περασμένων χρόνων, αν και σύγχρονες και αξιόπιστες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις επισημαίνουν ότι αυτά δεν λείπουν, δυστυχώς, ούτε από την πολεμική αναμέτρηση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, τα συνεχιζόμενα βασανιστήρια Ουκρανών κρατουμένων στην πόλη Ιζιούμ, στα ανατολικά της Ουκρανίας, ήταν μέρος της «πολιτικής και του σχεδίου» του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με όσα εκτιμά η διεθνής οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Human Rights Watch.

Το Iζιούμ, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Χαρκόβου, καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις αμέσως μετά την έναρξη της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και απελευθερώθηκε από ουκρανικά μαχητικά τον περασμένο μήνα.

Αφού ανέκτησαν τον έλεγχο, οι ουκρανικές δυνάμεις βρήκαν έναν ομαδικό τάφο στην πόλη, με πάνω από 400 πτώματα, συμπεριλαμβανομένων 30 πτωμάτων με έντονα σημάδια βασανιστηρίων.

Οι ρωσικές δυνάμεις και άλλοι που ενεργούσαν υπό τις διαταγές τους βασάνιζαν συστηματικά κρατούμενους κατά τη διάρκεια της εξάμηνης κατοχής του Ιζιούμ, σύμφωνα πάντοτε με την προσέγγιση της Human Rights Watch.

Η οργάνωση, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζει ότι πήρε συνεντεύξεις από περισσότερους από 100 επιζώντες, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, μίλησαν για ηλεκτροπληξία, βύθιση στο νερό, άγριο ξυλοδαρμό ​​και απότομες ένοπλες απειλές.

Οι επιζώντες εντόπισαν τουλάχιστον επτά μέρη στο Ιζιούμ, συμπεριλαμβανομένων δύο σχολείων, όπου αναφέρθηκε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες τους φυλάκισαν και τους κακοποίησαν.

«Η σκληρή βία και η κακοποίηση στο Ιζιούμ δεν ήταν τυχαία περιστατικά», τόνισε εκπρόσωπος της οργάνωσης. «Πολλά θύματα μοιράστηκαν μαζί μας αξιόπιστες μαρτυρίες εμπειριών βασανιστηρίων, κατά τη διάρκεια ανακρίσεων σε εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις και τους υφισταμένους τους – κάτι που υποδηλώνει ότι αυτή η μεταχείριση ήταν μέρος μιας πολιτικής και ενός σχεδίου».

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι απήχθησαν από τα σπίτια τους ή από άλλα μέρη, κρατήθηκαν έως και 14 ημέρες.

Όλοι οι άνδρες κρατούμενοι είπαν ότι υπέστησαν ηλεκτροσόκ ή ξυλοκοπήθηκαν με χέρια, κοντάκια, μεταλλικούς σωλήνες και άλλα αντικείμενα. Μια γυναίκα κρατούμενη ανέφερε στην Human Rights Watch ότι την ξυλοκόπησαν με γροθιές και την απείλησαν με βιασμό.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν διαπράξει φρικτές καταχρήσεις σε πολλές περιοχές που έχουν καταλάβει και υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες για παρόμοιες καταχρήσεις σε άλλες περιοχές που συνεχίζουν να ελέγχουν», συμπεραίνει η ΜΚΟ.

Ένας απολογισμός

Μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, το Ιζιούμ παρέμεινε σε μία ερειπιώδη κατάσταση. Τοπικοί πολιτικοί έχουν δηλώσει ότι πάνω από το 80 τοις εκατό της υποδομής της πόλης έχει καταστραφεί.

Η Ουκρανία έχει ανακοινώσει ότι έχει εντοπίσει περισσότερα από 21.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου – συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας αμάχων και του βιασμού – που διαπράχθηκαν από ρωσικά στρατεύματα από τότε που ο Πρόεδρος της, Β. Πούτιν, διέταξε την εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει ήδη στείλει μια ομάδα ερευνητών και ιατροδικαστών στην Ουκρανία για να διερευνήσει τους ισχυρισμούς.

Η ρωσική κυβέρνηση, από την πλευρά της έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι στόχευσε αμάχους, κατηγορώντας την Ουκρανία και τη Δύση για κατασκευή και χάλκευση ψευδών στοιχείων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments