Πολιτική

Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: Θα είμαστε πρώτο κόμμα στην απλή αναλογική

Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: Θα είμαστε πρώτο κόμμα στην απλή αναλογική

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θα είναι πρώτο κόμμα στην κάλπη της απλής αναλογικής, υπογραμμίζοντας πως η διατροφή, η θέρμανση, η επιβίωση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη. Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε την ενότητα κι εξωστρέφεια του κόμματος, χωρίς “κομματάρχες και φραξιονισμούς”, ώστε να μην μείνει μόνος του κανένας το φετινό δύσκολο χειμώνα.

Γι’ αυτό και πρόταξε την κοινωνική αντίσταση κι αλληλεγγύη ώστε να έρθει η πολιτική αλλαγή, επισπεύδοντας με κάθε δημοκρατικό τρόπο την προσφυγή στις κάλπες και τη μείωση της αποχής, ιδιαιτέρως των νέων κι όσων απείχαν από τις προηγούμενες εκλογές. Στην έναρξη της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η Κεντρική Επιτροπή καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις για τη δράση του κόμματος μπροστά σε πολύ μεγάλες προκλήσεις.

Για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υποστήριξε πως η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή και πολύπλευρη κρίση και είναι γι’ αυτό κρίσιμη και αποφασιστική η παρέμβαση και η λειτουργία του κόμματός τους ερχόμενους μήνες.

«Οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται δραματικά, αντί να μειώνονται. Η άκρα Δεξιά, ακόμα και στη φαιά νεοφασιστική και νεοναζιστική εκδοχή της, τρέφεται από το βάθος, τον κυνισμό και το εύρος της προκλητικής αδικίας σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι το τελευταίο επεισόδιο στις βίαιες αναταράξεις που ζούμε. Κι αν στις περιπτώσεις της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Συρίας, της Λιβύης, φόρο αίματος, ολέθρου και ξεριζωμού, πλήρωσαν κυρίως οι λαοί τους, σήμερα η σύγκρουση έχει λάβει παγκόσμια χαρακτηριστικά. Η ανθρωπότητα ζει το δράμα ενός αιματηρού, καταστροφικού, γενικευμένου πολέμου. Η Ρωσία του Πούτιν προσαρτά παράνομα εδάφη που δεν της ανήκουν και απειλεί ακόμα και με πυρηνικά. Η Δύση εξοπλίζει την Ουκρανία του Ζελένσκι με τα πιο σύγχρονα όπλα. Η Ευρώπη διολισθαίνει όλο και περισσότερο στην εμπλοκή στον πόλεμο που γίνεται στο δικό της έδαφος. Η Αμερική είναι για άλλη μια φορά σημαιοφόρος και τροφοδότης της σύγκρουσης, προωθώντας μέσω του πολέμου των άλλων τις δικές της γεωστρατηγικές και οικονομικές επιδιώξεις. Και το ανθρώπινο, οικονομικό, ενεργειακό κόστος καλούνται να το πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης και του κόσμου. Ανάμεσά τους και ο δικός μας λαός».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ καταδικάζει χωρίς καμιά επιφύλαξη και κανένα αστερίσκο την εισβολή της Ρωσίας σε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα.

Ως προς τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως ο πόλεμος αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία από τον Ερντογάν για νέες και επικίνδυνες προκλήσεις εις βάρος της χώρας μας και πως η Τουρκία έχει ενισχύσει τη διεθνή της θέση ως δύναμη μεσολάβησης μεταξύ των εμπολέμων: «Ο Ερντογάν είναι προνομιακός συνομιλητής του Πούτιν, του Ζελένσκι, των Ευρωπαίων και των Αμερικανών. Η Τουρκία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις, αν και ανήκει στο ΝΑΤΟ. Και εμφανίζεται ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας, ενώ κατέχει παράνομα το Βόρειο μέρος της Κύπρου και προκαλεί καθημερινά την Ελλάδα με επιθετικές δηλώσεις και απειλές, υπό τα βλέμματα των συμμάχων, που αρκούνται σε φιλικές υποδείξεις».

Σε αυτό το πλαίσιο, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Ο κ. Μητσοτάκης αντικατέστησε την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και το δόγμα του πυλώνα σταθερότητας με το δόγμα του πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου. Του αστήρικτου φυλακίου της Δύσης. Διακινεί και πάλι την αυταπάτη, που τόσο κόστισε παλιότερα στην πατρίδα μας, ότι οι σύμμαχοι θα μας προστατεύσουν αν είμαστε υπάκουοι και πρόθυμοι. Αλλά τη στιγμή που η Ελλάδα στέλνει όπλα στην Ουκρανία, αφαιρώντας τα από τα νησιά μας, οι Αμερικανοί εξοπλίζουν την Τουρκία και το Κογκρέσο αίρει το εμπάργκο στα F16. Και η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο ζυμώσεων, αποφάσεων και εξελίξεων που αφορούν την Ευρώπη και την περιοχή μας. Αποφασίζουν με λίγα λόγια και πάλι για μας χωρίς εμάς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments