Διεθνή

Taggesshau: Ερντογάν – «Απειλούνται οι εθνικοί πυλώνες»

Taggesshau: Ερντογάν – «Απειλούνται οι εθνικοί πυλώνες»

Πηγή Φωτογραφίας: web7_superjumbo/Bloomberg

Η Τουρκάλα τραγουδίστρια Γκιουλσέν δικάζεται για ένα χοντροκομμένο αστείο στη σκηνή

Η Τουρκάλα τραγουδίστρια Γκιουλσέν δικάζεται για ένα χοντροκομμένο αστείο στη σκηνή: αντιμετωπίζει τρία χρόνια φυλάκιση για υποκίνηση μίσους. Οι θαυμαστές της και όχι μόνο το βλέπουν ως επίθεση στην ελευθερία του λόγου.

«Πήγε σε ένα σχολείο Ιμάμ Χατίπ, από εκεί προέρχεται η διαστροφή του», είπε η ποπ τραγουδίστρια Γκιουλσέν στα τέλη Απριλίου για ένα μέλος της μπάντας της σε μια συναυλία στην Κωνσταντινούπολη.

Imam Hatip είναι το όνομα των τουρκικών κρατικών σχολείων με μουσουλμανικό επίκεντρο. Πολλοί από το κοινό βρίσκουν την παρατήρηση της Γκιουλσέν αστεία.

Το όλο θέμα είχε σχεδόν ξεχαστεί όταν, περίπου τέσσερις μήνες αργότερα, ένα βίντεο της σκηνής κοινοποιείται ξαφνικά και προκαλεί κλικ στο Διαδίκτυο πολλές φορές. Η εισαγγελία αναλαμβάνει δράση και κατηγορεί την Γκιουλσέν για ρητορική μίσους. Καταλήγει στη φυλακή – κάτω από τα μάτια των θαυμαστών που θέλουν να της φωνάξουν κουράγιο. Λίγες μέρες αργότερα η Γκιουλσέν διώκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο γνωστός δικηγόρος Rezan Epözdemir υποπτεύεται ότι σε αυτό συνέβαλε η πίεση από μέρη της κοινωνίας. Έκτοτε ο κατ’ οίκον περιορισμός άρθηκε, αλλά οι καταγγελίες συνεχίζουν να ισχύουν. Ως εκ τούτου, πρέπει να εμφανίζεται σε αστυνομικό τμήμα κάθε εβδομάδα. Αντιμετωπίζετε έως και τρία χρόνια φυλάκιση.

Ο Ερντογάν αναφέρεται επίσης στην Γκιουλσέν. Άλλοι καλλιτέχνες είναι τρομοκρατημένοι με την περίπτωσή της, όπως ο τραγουδιστής της ποπ Μουράτ Μποζ: «Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε εμάς τους καλλιτέχνες και το γεγονός ότι συμβαίνει στη χώρα μου με στενοχωρεί ακόμη περισσότερο”, λέει. «Κανείς από εμάς δεν το άξιζε αυτό».

Αλλά μια δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδηλώνει πόσο μεγάλη είναι η κλίμακα του υποτιθέμενου εγκλήματος της Γκιουλσέν για όσους βρίσκονται στην εξουσία. Φοίτησε επίσης σε ένα σχολείο Ιμάμ Χατίπ. Λίγες μέρες μετά τη σύλληψη της Γκιουλσέν, είπε χωρίς να την κατονομάσει: «Δεν θα επιτρέψουμε να καταρρεύσουν οι πυλώνες του έθνους μας – παρόλο που αυτοί που δεν γνωρίζουν ιστορία και ήθος και ιερότητα δεν το αναγνωρίζουν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments