Κόσμος

Ιταλία: Αυξήσεις “φωτιά” σε ενέργεια και τρόφιμα – Πάνω από 3.000 ευρώ το επιπλέον κόστος φέτος

Ιταλία: Αυξήσεις “φωτιά” σε ενέργεια και τρόφιμα – Πάνω από 3.000 ευρώ το επιπλέον κόστος φέτος

Πηγή Φωτογραφίας: italia-supermarket-thelocal

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Εκτιμάται ότι φέτος τα ιταλικά νοικοκυριά θα κληθούν, κατά μέσο όρο, να ξοδέψουν 3.324 ευρώ περισσότερα απ΄ότι την περσινή χρονιά.

Σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και στην Ιταλία, που μόλις ανακοίνωσε τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου (συν 11,9% σε ετήσια βάση) από μέρους του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat.

Πιο αναλυτικά, το σπορέλαιο, μέσα σε ένα χρόνο, στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 56%, το βούτυρο παρουσίασε αύξηση 42,9%, η ζάχαρη κατά 35,9% και το ρύζι κατά 30,6%.

Παράλληλα, η τιμή του γάλακτος μακράς διαρκείας σημείωσε αύξηση του 29,4%, των λαχανικών του 25,1% ενώ το αλεύρι, τους τελευταίους δώδεκα μήνες ακρίβυνε κατά 23,7%.

Οι ανατιμήσεις στα μακαρόνια έφτασαν το 22,5%, στα αυγά το 18,7% ενώ η τιμή του κοτόπουλου αυξήθηκε κατά 18% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021.

Σύμφωνα με την Ιταλική Ένωση Καταναλωτών, μέσα σε δώδεκα μήνες το κόστος της ενέργειας στην ελεύθερη αγορά υπερτριπλασιάστηκε, με αύξηση του 329%.

Ο πρόεδρος της Unc, Mασιμιλάνο Ντόνα, τέλος, προέβλεψε ότι βάσει της τελευταίας αύξησης του πληθωρισμού, φέτος τα ιταλικά νοικοκυριά θα κληθούν, κατά μέσο όρο, να ξοδέψουν 3.324 ευρώ περισσότερα απ΄ότι την περσινή χρονιά.

Αφροδίτη Πάνου
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Αφροδίτη Πάνου Κοινοβουλευτική Συντάκτρια
Εξειδικεύεται στο κοινοβουλευτικό και πολιτικό ρεπορτάζ, με καθημερινή κάλυψη των εργασιών της Βουλής, των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των πολιτικών εξελίξεων. Παρακολουθεί στενά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και αναλύει ζητήματα δημόσιας πολιτικής και θεσμικής λειτουργίας. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στην πολιτική δημοσιογραφία, την κάλυψη κοινοβουλευτικών θεμάτων και τη διαχείριση πολιτικού περιεχομένου.