Αθλητισμός

Το τελευταίο παιχνίδι ανάμεσα σε ΑΕΚ-ΠΑΟΚ ήταν μια τραγωδία

Το τελευταίο παιχνίδι ανάμεσα σε ΑΕΚ-ΠΑΟΚ ήταν μια τραγωδία

Πηγή Φωτογραφίας: SPORT24

Το ντέρμπι του πρωταθλήματος εκτός από το «τρελό» σκορ (3-4), την εξέλιξη του σκορ (ο ΠΑΟΚ είχε προηγηθεί με 0-3), είχε πάθος, ένταση....

Να συμφωνήσουμε ότι απ’ τις πιο κλισέ φράσεις στα δημοσιογραφικά γραφεία είναι αυτές περί… παραδόσεων. «Δεν παίζουν μπάλα οι παραδόσεις», επιμένουν πολλοί, «οι παραδόσεις είναι για να σπάνε», λένε όσοι επιχειρούν να προσεγγίσουν ένα μεγάλο παιγνίδι αποτινάσσοντας από πάνω τους το ψυχολογικό βάρος.

Σήμερα το απόγευμα η νεότευκτη OPAP Arena θα φιλοξενήσει το πρώτο μεγάλο ντέρμπι, την «αετομαχία» των δύο «Δικεφάλων», άπαντες αντιλαμβάνονται ότι το νέο γήπεδο, με τους 32.000 Ενωσίτες στις κερκίδες, δίνει μια άλλη δυναμική στην ομάδα του Ματίας Αλμέιδα, αλλά όπως και να το κάνουμε, τα τελευταία χρόνια ο «Δικέφαλος του Βορρά» έχει «χτίσει» ένα μεγάλο αήττητο σερί, με μεγάλες νίκες, είτε για το πρωτάθλημα, είτε για το κύπελλο, απέναντι στην Ένωση.

Η (παλιά) Νέα Φιλαδέλφεια, όπως έγραψε ο Δημήτρης Βέργος, ήταν ένας εφιάλτης για τον ΠΑΟΚ, για πολλά χρόνια το «Νίκος Γκούμας» έμοιαζε με ένα απόρθητο κάστρο, εκεί πάνω στο γαλατικό χωριό των γνήσιων Ενωσιτών, όπως το περιέγραψε σε κάποιο μπλογκ του ο Γιώργος Τσακίρης, με τους «ασπρόμαυρους» να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι από την εποχή της… πρώτης καραντίνας, τον Ιούλιο του 2020, έχουν να ηττηθούν από την ΑΕΚ.

Ο παράγοντας της παράδοσης δεν μπορεί να βγει από την εξίσωση της σημερινής αναμέτρησης γι’ αυτό ένα ακόμα στοιχείο από το «pre game» του αποψινού αγώνα που πρέπει να αναφερθεί, είναι ότι ο ΠΑΟΚ ήταν η τελευταία ελληνική ομάδα που νίκησε την ΑΕΚ στην (παλιά) Νέα Φιλαδέλφεια και μάλιστα δύο φορές!

Πότε ακριβώς; Πριν από δύο δεκαετίες. Πρώτα την 1η Δεκεμβρίου του 2002 για το πρωτάθλημα (3-4) κι έπειτα στις 23 Απριλίου του 2003, στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου (0-1). Λίγες ημέρες αργότερα, στις 3 Μαΐου του 2003, η «Ένωση» συνέτριψε με 4-0 τον Άρη στο τελευταίο ματς που είχε δώσει στο παλιό της γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Γκολ, φωνές και… ξύλο!

Το ντέρμπι του πρωταθλήματος εκτός από το «τρελό» σκορ (3-4), την εξέλιξη του σκορ (ο ΠΑΟΚ είχε προηγηθεί με 0-3), είχε πάθος, ένταση, αποβολές, οπαδούς και των δύο ομάδων στις κερκίδες και πολύ, μα πάρα πολύ, ξύλο στα επίσημα.

Σε μια περίοδο που η συνεχιζόμενη και γεμάτη ένταση διαμάχης μεταξύ της διοίκησης του Μάκη Ψωμιάδη και μεγάλης μερίδας των οπαδών της AEK που αντιδρούσαν με ακραίες εκδηλώσεις στην παρουσία του Ντούσαν Μπάγεβιτς στην ομάδα. Οι ακραίες αντιδράσεις εναντίωσης στην παρουσία του Βόσνιου προπονητή, ο οποίος το προηγούμενο καλοκαίρι είχε αποχωρήσει από τον πάγκο του ΠΑΟΚ για να επιστρέψει σ’ αυτόν της ΑΕΚ, κορυφώθηκαν την ώρα που η αναμέτρηση ήταν σε εξέλιξη με ξύλο σε πολλά σημεία του γηπέδου, αλλά κυρίως στα επίσημα, ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Μπάγεβιτς και της ασφάλειας του τότε διοικητικού ηγέτη της ομάδας.

Όχι πως στην άλλη πλευρά τα πράγματα ήταν καλύτερα. Οι «ασπρόμαυροι» βίωναν μια περίοδο με σοβαρά διοικητικά προβλήματα, με «εξαφανισμένο», επί της ουσίας, τον Γιώργο Μπατατούδη, τον Πέτρο Καλαφάτη και κάποιους βετεράνους να προσπαθούν να κρατήσουν όρθια την ομάδα και να επαναφέρουν στο ξεκίνημα εκείνης της σεζόν Άγγελο Αναστασιάδη στο τιμόνι της, μετά την αποχώρηση του Μπάγεβιτς, ως λύση ανάγκης και συσπείρωσης γύρω από το πρόσωπο του Έλληνα προπονητή.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» μπήκε με άγριες διαθέσεις στο χορτάρι και μόλις στο 1ο λεπτό προηγήθηκε με τον Νίκο Φρούσσο. Στο 19’ ο Γιάννης Οκκάς πέτυχε το πρώτο από τα δύο προσωπικά γκολ και δέκα λεπτά αργότερα ο Βαγγέλης Νάστος έγραφε το 0-3.

Ροντέο το ντέρμπι

Η ΑΕΚ αντέδρασε, μείωσε αρχικά στο 36’ με το γυριστό σουτ του Κώστα Κατσουράνη σε 1-3, ενώ στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου ο Κυριάκος Τοχούρογλου σε μια έξοδο του έπεσε πάνω στον Ίλια Ίβιτς, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και στη θέση του να βρεθεί κάτω από τα δοκάρια ο Ράντοσλαβ Μάινταν. Αμέσως μετά την αλλαγή του, ο Πολωνός «κίπερ» ανέτρεψε τον Ντέμη Νικολαΐδη, ο οποίος από την «άσπρη βούλα» μείωσε σε 2-3.

Ο ΠΑΟΚ έφτασε στο 2-4 με το καταπληκτικό μονοκόμματο σουτ του Οκκά στο 62ο λεπτό για να μειώσει εκ νέου η ΑΕΚ σε 3-4, με την κεφαλιά του Βασίλη Μπορμπόκη δεκατρία λεπτά πριν από το φινάλε. Ωστόσο η ομάδα που έφτασε πιο κοντά στο γκολ ήταν οι φιλοξενούμενοι, μάλιστα σε μια κόντρα επίθεση ο Οκκάς έφευγε μόνος με τον Διονύση Χιώτη για να δεχθεί ένα σκληρό μαρκάρισμα από τον Μιχάλη Κασάπη, το οποίο ο διαιτητής Τσαγκαράκης το είδε ως… επιθετικό φάουλ!

Ακολούθησε ο κακός χαμός στον αγωνιστικό χώρο. Ο Βασίλης Τσιάρτας διαπληκτίστηκε με τον Χιώτη, την ώρα που οι «ασπρόμαυροι» με πρώτον Άγγελο Αναστασιάδη έπεσαν πάνω στον διαιτητή και τον βοηθό του, με αποτέλεσμα οι έντονες διαμαρτυρίες να φέρουν την αποβολή του προπονητή του ΠΑΟΚ, που με εκείνη τη νίκη του είχε ανέβει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας και πάλι μήνα Δεκέμβριο, μετά από πολλά χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments