Πολιτισμός

“Η Νέα Υόρκη μέσα από τα μάτια του Έντουαρντ Χόπερ”: Έκθεση στο Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Γουίτνεϊ

“Η Νέα Υόρκη μέσα από τα μάτια του Έντουαρντ Χόπερ”: Έκθεση στο Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Γουίτνεϊ

Πηγή Φωτογραφίας: National Gallery of Art

Η έκθεση 'Edward Hopper's New York' θα φιλοξενείται στο Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Γουίτνεϊ έως τις 5 Μαρτίου 2023.

Η πόλη της Νέας Υόρκης ήταν το σπίτι του Edward Hopper για σχεδόν έξι δεκαετίες (1908-67), μια περίοδο που καλύπτει ολόκληρη την ώριμη καριέρα του. “Κατά τη διάρκεια της ζωής του Αμερικανού ζωγράφου η πόλη γνώρισε τεράστια ανάπτυξη, οι ουρανοξύστες έφτασαν σε ύψη ρεκόρ, τα εργοτάξια βοούσαν στους πέντε δήμους και ένας ολοένα και πιο διαφορετικός πληθυσμός άκμαζε – ωστόσο οι απεικονίσεις του για τη Νέα Υόρκη παρέμειναν σε ανθρώπινη κλίμακα και σε μεγάλο βαθμό ακατοίκητες” επισημαίνεται στην περιγραφή της έκθεσης Edward Hopper’s New York που φιλοξενείται στο Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Γουίτνεϊ.

View this post on Instagram

A post shared by Whitney Museum of American Art (@whitneymuseum)

Η έκθεση ρίχνει φως στη ζωή και το έργο του Χόπερ, από τις πρώιμες εντυπώσεις του από τη Νέα Υόρκη σε σκίτσα, εκτυπώσεις και εικονογραφήσεις μέχρι τους πίνακές του, στους οποίους η πόλη αποτέλεσε φόντο.

Την έκθεση πλαισιώνει το πρόσφατα αποκτηθέν αρχείο Σάνμπορν Χόπερ που αποτελείται από εφημερίδες, αλληλογραφία, φωτογραφίες και περιοδικά.

“Ο Χόπερ έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εδώ, σε απόσταση λίγων τετραγώνων από εκεί που βρίσκεται σήμερα το Μουσείο Γουίτνεϊ” ανέφερε η Κιμ Κόνατι, η οποία επιμελήθηκε την έκθεση μαζί με τους Στίβεν και Αν Έιμις.

“Περπάτησε στους ίδιους δρόμους και είδε τους αδιάκοπους κύκλους κατεδάφισης και κατασκευής που συνεχίζονται σήμερα, καθώς η Νέα Υόρκη επανεφευρίσκεται ξανά και ξανά” τόνισε προσθέτοντας ότι “ο καλλιτέχνης κατάφερε να απεικονίσει μια πόλη που άλλαζε και ήταν αμετάβλητη, έναν τόπο της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου και έναν διαμορφωμένο από τη φαντασία του” υπογράμμισε.

Οργανωμένη σε θεματικά κεφάλαια που καλύπτουν ολόκληρη την καριέρα του Χόπερ, η έκθεση αποτελείται από οκτώ ενότητες που καταλαμβάνουν τέσσερις εκτεταμένους χώρους και για πρώτη φορά παρουσιάζει μαζί τα πανοραμικά τοπία του καλλιτέχνη υπό τον τίτλο “The Horizontal City”.

Το Μουσείο της Νέας Υόρκης και ο καλλιτέχνης έχουν μακρά ιστορία. Το 1920, ο 37χρονος Χόπερ έχει την πρώτη ατομική έκθεση στο Whitney Studio Club. Το Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Γουίτνεϊ έχει σήμερα 3.100 έργα του.Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Μαρτίου 2023.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments