Οικονομία

myΘέρμανση: Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης

myΘέρμανση: Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Με την πρώτη πληρωμή, στις 21 Δεκεμβρίου θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους οι νέοι δικαιούχοι για αγορές που έχουν γίνει έως 30 Νοεμβρίου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των αιτήσεων του επιδόματος θέρμανσης.

Η πλατφόρμα myΘέρμανση ανοίγει τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου για 1,3 εκατομμύρια δικαιούχους του φετινού επιδόματος. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου.

Με την πρώτη πληρωμή, στις 21 Δεκεμβρίου θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους οι νέοι δικαιούχοι για αγορές που έχουν γίνει έως 30 Νοεμβρίου. Την ίδια ημερομηνία θα λάβουν και την προκαταβολή οι περσινοί δικαιούχοι ανεξάρτητα από το αν έχουν αγοράσει καύσιμα ή όχι.

Τέλος Φεβρουαρίου θα γίνει η δεύτερη πληρωμή των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης για αγορές που θα γίνουν έως τέλος Ιανουαρίου του 2023, ενώ 28 Απριλίου θα καταβληθεί το επίδομα για αγορές έως 31 Μαρτίου του επόμενου έτους.

Έως 800 ευρώ είναι το ποσό του επιδόματος, για κατοίκους στο 90% των περιοχών ενώ για τις πιο ψυχρές περιοχές, η επιδότηση φτάνει έως και τα 1000 ευρώ. Για παράδειγμα, μια οικογένεια με δυο παιδιά στο Βελούχι τα Δολιανά την Παύλιανη ή την Βυτίνα θα λάβει επίδομα θέρμανσης από 618 έως 992 ευρώ.

«Αποτελεί ακόμη ένα μέτρο που αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σταθερά δίπλα στα ελληνικά νοικοκυριά και κατά την παρούσα ενεργειακή κρίση», ανέφερε σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Οικονομικών.

Διπλό επίδομα έως 1600 ευρώ θα λάβουν φέτος οι νέοι δικαιούχοι που δεν θα χρησιμοποιήσουν φυσικό αέριο αλλά και οι παλαιοί που θα στραφούν στο πετρέλαιο, σε άλλη από τις επιδοτούμενες καύσιμες ύλες ή στην τηλεθέρμανση.

Δικαιούχοι

Το επίδομα μπορούν να ζητήσουν οι υπόχρεοι της δήλωσης, αλλά όχι όσοι δηλώνουν «φιλοξενούμενοι», ούτε τα εξαρτώμενα μέλη στην φορολογική (π.χ. παιδιά κ.λπ.) καθώς και όσοι «πιάνονται» στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης ή έχουν δύο και πλέον ΙΧ. Χάνουν το επίδομα όσοι δηλώνουν στην εφορία τον χώρο τους σαν «επαγγελματική στέγη», καθώς προορίζεται μόνο για κύρια κατοικία όπου διαμένουν –ασχέτως αν είναι δική τους ή νοικιασμένη.

«Κλειδί» για το τελικό ποσό επιδόματος θα είναι οι «βαθμοημέρες» ψύχους της κάθε περιοχής ή οικισμού. Την απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως συνοδεύει και σχετικό «ένθετο 70σέλιδο» με περίπου 15.000 Ταχυδρομικούς Κώδικες – τοποθεσίες σε όλη τη χώρα.

Φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν :

  • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης
  • ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη)
  • ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα
  • ή βιομάζα (πέλετ)
  • ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης

Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ΚΦΕ ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Το επίδομα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, για τα ακίνητα, τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments