Οικονομία

Πληθωρισμός Ελλάδα: Μειώθηκε στο 9,1 από 12% τον Σεπτέμβριο

Πληθωρισμός Ελλάδα: Μειώθηκε στο 9,1 από 12% τον Σεπτέμβριο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Βουτιά κατέγραψε ο πληθωρισμός, με πτώση στο 9,1% τον Οκτώβριο από 12% τον Σεπτέμβριο.

Βουτιά κατέγραψε ο πληθωρισμός, με πτώση στο 9,1% τον Οκτώβριο από 12% τον Σεπτέμβριο. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο οι τιμές φυσικού αερίου καταγράφουν  μείωση 52,8% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 11,2%. Σε δωδεκάμηνη βάση καταγράφονται αυξήσεις – φωτιά στα τρόφιμα 19,3% στο ψωμί και τα δημητριακά 17,3 στα κρέατα 24,2% σε γαλακτοκομικά και αυγά 13,4 στον καφέ 16,6 σε έλαια και λίπη. Σε δωδεκάμηνη βάση, το φυσικό αέριο καταγράφει αύξηση  68,4% το πετρέλαιο θέρμανσης 20,8%, καύσιμα και λιπαντικά 17,8% και 30,6% πάνω είναι τα αεροπορικά εισιτήρια. Αύξηση 12,3% καταγράφεται στα καινούργια αυτοκίνητα και 20,2% στις τιμές των ξενοδοχείων.

Η μείωση του Γενικού ΔΤΚ κατά 1,2% τον μήνα Οκτώβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

• 11,5% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα ενοίκια κατοικιών. • 0,3% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 1,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί,ζυμαρικά, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κατσίκι, γάλα νωπό πλήρες, τυριά, ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, πατάτες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα νωπά ψάρια. • 3,5% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης. • 1,6% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες. • 2,1% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, πετρέλαιο κίνησης, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. • 0,4% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments