Διεθνή

Ενδιάμεσες εκλογές: Πώς η γενιά “Ζ” έσωσε τους Δημοκρατικούς

Ενδιάμεσες εκλογές: Πώς η γενιά “Ζ” έσωσε τους Δημοκρατικούς

Πηγή Φωτογραφίας: clickondetroit

Οι νέοι ψηφοφόροι "έσωσαν" τις ενδιάμεσες εκλογές και ευνόησαν τους Δημοκρατικούς με 28 μονάδες

Οι Δημοκρατικοί είχαν πολλούς λόγους για να χαμογελάσουν μετά τη διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, καθώς πολλοί από τους υποψήφιους που στήριξαν, επικράτησαν στις κρίσιμες «μάχες» για το Κογκρέσο.

Δεκάδες προοδευτικά μέλη του Κογκρέσου εξασφάλισαν την επανεκλογή τους, συμπεριλαμβανομένων υποψηφίων όπως η Άντζι Φρανκ στη Μινεσότα, όπου και αναμενόταν μία αμφίρροπη αναμέτρηση.

Επιπλέον, στη μάχη για τη Γερουσία, η επιτυχία του Δημοκρατικού, Τζον Φέτερμαν, αποτέλεσε ακόμη έναν λόγο για εορτασμούς μεταξύ των προοδευτικών, παρ’ όλο που ο αντικυβερνήτης της Πενσιλβάνια έχει απορρίψει τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό. «Η υγειονομική περίθαλψη είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», είπε ο Φέτερμαν σε ένα πλήθος που ζητωκραύγαζε στο Πίτσμπουργκ. «Μου έσωσε τη ζωή και θα πρέπει να είναι εκεί για σένα όταν τη χρειαστείς».

Βέβαια, υπήρξαν και απώλειες για τους προοδευτικούς, καθώς κάποιοι από τους πιο σημαντικούς υποψηφίους τους έχασαν από Ρεπουμπλικανούς. Η υποψήφια για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, Μισέλ Βαγιέχο, ηττήθηκε στο Τέξας και ο υποψήφιος για τη Γερουσία, Μαντέλα Μπαρνς, δεν τα κατάφερε στο Ουισκόνσιν απέναντι στον Ρεπουμπλικανό Ρον Τζόνσον.

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, οι προοδευτικοί σημείωσαν σημαντικές νίκες και υποστήριξαν ότι αυτή τους η επιτυχία αποτελεί τρανταχτή απόδειξη ότι οι υποψήφιοι που είναι υπέρμαχοι θέσεων όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η ελάφρυνση του χρέους για τους φοιτητές, μπορούν να κερδίσουν στις εκλογές του 2024.

Αρκετοί προοδευτικοί επεσήμαναν ότι οι νέοι ψηφοφόροι και ειδικά η γενιά «Ζ» ήταν εκείνοι που έκαναν τη διαφορά. Ηγετικές προσωπικότητες όπως ο Μπέρνι Σάντερς πραγματοποίησαν εκστρατείες κατά τις τελευταίες ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές προκειμένου να ενθαρρύνουν τους νέους να ψηφίσουν.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το exit poll του δικτύου ABC News, οι ψηφοφόροι ηλικίας από 18 έως 29 ετών ευνόησαν τους Δημοκρατικούς κατά 28 μονάδες.

Σύμφωνα με την Βαρσίνι Πρακάς, επικεφαλής του κινήματος της νεολαίας για το Κλίμα Sunrise Movement, «οι νέοι έσωσαν αυτές τις εκλογές». Όπως τόνισε, απέδειξαν πως η γενιά «Ζ» αποτελεί μια σημαντική ομάδα ψηφοφόρων που μπορεί να είναι «το στήριγμα του Δημοκρατικού κόμματος».

Καθώς οι Δημοκρατικοί αρχίζουν να ετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές του 2024, η Πρακάς είναι βέβαιη ότι οι ανησυχίες των νέων ψηφοφόρων θα πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα του κόμματος. «Εμείς είμαστε εδώ ώστε να δώσουμε μάχη για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά η γενιά μας, όπως η κλιματική κρίση, η προστασία των δικαιωμάτων μας σχετικά με την αναπαραγωγή και ο τερματισμός της ένοπλης βίας στα σχολεία. Το Δημοκρατικό κόμμα θα πρέπει να το καταλάβει αυτό εάν θέλει να επικρατήσει», υπογράμμισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments