Διεθνή

Σλοβενία: Εκλέγει την πρώτη γυναίκα πρόεδρο Νατάσα Πιρτς Μουσάρ

Σλοβενία: Εκλέγει την πρώτη γυναίκα πρόεδρο Νατάσα Πιρτς Μουσάρ

Πηγή Φωτογραφίας: reuters

Η 54χρονη Πιρτς Μουσάρ κέρδισε το 53,83% των ψήφων στον δεύτερο γύρο, ενώ ο δεξιός αντίπαλός της, και πρώην υπουργός Εξωτερικών Άντζε Λόγκαρ, το 46,17%, με καταμετρημένο το 86,7% των ψήφων

 Η δικηγόρος Νατάσα Πιρτς Μουσάρ, κέρδισε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Σλοβενίας την Κυριακή και θα γίνει η πρώτη γυναίκα αρχηγός τους κράτους, έδειξαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Η 54χρονη Πιρτς Μουσάρ κέρδισε το 53,83% των ψήφων στον δεύτερο γύρο, ενώ ο αντίπαλός της, ο δεξιός πολιτικός και πρώην υπουργός Εξωτερικών Αντζε Λόγκαρ, κέρδισε το 46,17%, σύμφωνα με στοιχεία της εκλογικής επιτροπής με βάση το 86,7% των ψήφων που καταμετρήθηκαν.

Η συμμετοχή ήταν 49,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής.

Αν και ο ρόλος είναι ως επί το πλείστον εθιμοτυπικός, ο πρόεδρος είναι ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων και διορίζει επίσης αρκετούς ανώτατους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Οι περισσότερες από τις υποψηφιότητες πρέπει να επιβεβαιωθούν από το κοινοβούλιο.

Η νέα πρόεδρος της Σλοβενίας, κράτους μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θα αντικαταστήσει τον Μπορούτ Παχόρ που δραστηριοποιείται στην πολιτική εδώ και 30 χρόνια. Πρώην μοντέλο μόδας που υπηρέτησε δύο πενταετείς θητείες, ο Παχόρ αναφέρεται συχνά δημόσια ως πρόεδρος του Instagram για τη συχνή χρήση του κοινωνικού δικτύου.

“Περιμένω από τον επόμενο πρόεδρο να νοιαστεί για εμάς, τους πολίτες, να εκπροσωπήσουμε τη Σλοβενία ​​με καλό τρόπο”, δήλωσε ο Ούρος Πίντερ μετά την ψηφοφορία του στη Λιουμπλιάνα. «Νομίζω ότι ήρθε η ώρα για μια γυναίκα πρόεδρος».

Η Πιρτς Μουσάρ πρώην τηλεοπτική παρουσιάστρια που έγινε δικηγόρος με επιρροή, έκανε εκστρατεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας.

Ο αντίπαλός της Λόγκαρ, 46 ετών, είναι μέλος του δεξιού Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) του πρώην πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος έχασε τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Απριλίου από το περιβαλλοντικό Κίνημα Ελευθερίας του Πρωθυπουργού Ρόμπερτ Γκόλομπ.

Το σύνθημα της εκστρατείας του Λόγκαρ ήταν: «Ας εργαστούμε μαζί για το μέλλον». Στις ομιλίες του είχε επικεντρωθεί στις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες και τη θρησκεία στην κυρίως Ρωμαιοκαθολική χώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments