Διεθνή

Ιταλία Προϋπολογισμός: Ενισχύει με 30 δισ. ευρώ τις δαπάνες κατά της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση Μελόνι

Ιταλία Προϋπολογισμός: Ενισχύει με 30 δισ. ευρώ τις δαπάνες κατά της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση Μελόνι

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, σημαίνει ότι η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και οι σύμμαχοί της δεν θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τις πιο εξωφρενικές υποσχέσεις τους στην προεκλογική εκστρατεία, συμπεριλαμβανομένων των αιφνιδιαστικών φορολογικών περικοπών

Η νέα δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας σχεδιάζει να ανακοινώσει τη Δευτέρα, περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέες δαπάνες μέρος στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, εστιάζοντας κυρίως στον περιορισμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών της ενέργειας, ενώ αναβάλλει ορισμένες από τις πιο πολυτελείς προεκλογικές υποσχέσεις.

Η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημαίνει ότι η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και οι σύμμαχοί της δεν θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τις πιο εξωφρενικές υποσχέσεις τους στην προεκλογική εκστρατεία, συμπεριλαμβανομένων των αιφνιδιαστικών φορολογικών περικοπών.

“Δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τα πάντα, ταυτόχρονα. Οι προηγούμενες προσπάθειες να το κάνουμε αυτό κατέληξαν σε καταστροφή”, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας Adolfo Urso στην εφημερίδα La Stampa την Κυριακή.

Η Μελόνι έχει ήδη πει ότι περίπου τα δύο τρίτα της πρόσθετης ισχύος δαπανών θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τις εταιρείες και τα νοικοκυριά να επιβιώσουν από τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος που είναι υψηλοί. Αυτό προστίθεται σε περίπου 75 δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν το 2022 για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας.

Το υπουργικό συμβούλιο αύξησε αυτόν τον μήνα τον στόχο για το έλλειμμα του 2023 στο 4,5% του ΑΕΠ από 3,4% που είχε προβλέψει η προηγούμενη κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι. Ωστόσο, οι υπουργοί λένε ότι θα είναι δημοσιονομικά συνετοί και θα αποφύγουν τα δημοσιονομικά λάθη που ανέτρεψαν την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Λιζ Τρας.

Ως αποτέλεσμα, οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα για γενναιόδωρη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος έχουν καθυστερήσει, και ενώ ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας, έχουν αποκλειστεί μεγάλης κλίμακας περικοπές φόρου εισοδήματος.

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις οικογένειες να αντιμετωπίσουν τον εντυπωσιακό πληθωρισμό, ο οποίος σύμφωνα με τον εναρμονισμένο από την ΕΕ δείκτη έφθασε το 12,6% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, το υπουργικό συμβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησης του φόρου επί των πωλήσεων σε βασικά είδη, όπως το γάλα και το ψωμί.

Ο πρόσθετος δανεισμός θα πληρώσει για ορισμένες από τις δεσμεύσεις δαπανών, αλλά περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέα έσοδα αναμένεται να συγκεντρωθούν μέσω ενός απροσδόκητου φόρου στα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών που έχουν επωφεληθεί από τις υπερβολικά υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Επιδιώκοντας να δημιουργήσει αποταμιεύσεις, η Μελόνι αναμένεται επίσης να αρχίσει να ακυρώνει ένα πρόγραμμα ανακούφισης της φτώχειας με «μισθούς πολιτών».

Τα αριστερά κόμματα λένε ότι το μέτρο είναι ζωτικής σημασίας δεδομένης της ταραγμένης κατάστασης της οικονομίας, αλλά τα κόμματα του συνασπισμού λένε ότι δίνει τη δυνατότητα στους ανέργους να αποφύγουν την αγορά εργασίας.

“(Οι πληρωμές) θα σταματήσουν για όλους όσοι είναι  ηλικίας 18-59 ετών και μπορούν να εργαστούν. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί αμέσως. Θα υπάρξει μια μεταβατική φάση το 2023”, δήλωσε ο κυβερνητικός υφυπουργός Τζιοβανμπατίστα Φαζολάρι στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Μόλις το υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει τον προϋπολογισμό, το κοινοβούλιο θα έχει προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου για να τον ψηφίσει σε νόμο.

πηγή:reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments