Διεθνή

Δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ: “Χειμώνας επιβίωσης στην Ουκρανία» – Εκατομμύρια ζωές σε κίνδυνο

Δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ: “Χειμώνας επιβίωσης στην Ουκρανία» – Εκατομμύρια ζωές σε κίνδυνο

Πηγή Φωτογραφίας: evening standard

Οι θερμοκρασίες προβλέπεται να πέφτουν έως και -20C σε ορισμένες περιοχές, ενώ οι σημαντικές ζημιές και σε υποδομές Υγείας - Το σύστημα υγείας της Ουκρανίας «αντιμετωπίζει τις πιο σκοτεινές μέρες του στον πόλεμο μέχρι στιγμής», σύμφωνα με τον Οργανισμό

Οι ζωές εκατομμυρίων βρίσκονται σε κίνδυνο στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η μισή ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας είτε έχει υποστεί ζημιά είτε έχει καταστραφεί και 10 εκατομμύρια είναι επί του παρόντος χωρίς ρεύμα, δήλωσε ο Δρ Χανς Χενρι Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Οι θερμοκρασίες προβλέπεται να πέφτουν έως και -20C σε ορισμένες περιοχές. Ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 703 επιθέσεις μόνο σε υποδομές υγείας από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία έπληξε περισσότερες ενεργειακές εγκαταστάσεις και πολιτικά κτίρια σε έναν από τους σφοδρότερους εναέριους βομβαρδισμούς της στον πόλεμο.

Αυτή ήταν μια πρόσφατη ρωσική τακτική μετά από οπισθοχωρήσεις της στο πεδίο της μάχης, και ο αντίκτυπός της αρχίζει να γίνεται πιο έντονος καθώς μπαίνει ο χειμώνας.

«Με απλά λόγια, αυτός ο χειμώνας θα αφορά στην επιβίωση», είπε ο Δρ Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο.

Το σύστημα υγείας της Ουκρανίας «αντιμετωπίζει τις πιο σκοτεινές μέρες του στον πόλεμο μέχρι στιγμής» και η καλύτερη λύση είναι να τερματιστεί η σύγκρουση, πρόσθεσε.

Λόγω των επιθέσεων, εκατοντάδες νοσοκομεία και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης “δεν λειτουργούν πλέον πλήρως, χωρίς καύσιμα, νερό και ηλεκτρισμό για την κάλυψη βασικών αναγκών”, είπε.

Τα μαιευτήρια χρειάζονται θερμοκοιτίδες, οι τράπεζες αίματος χρειάζονται ψυγεία και τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας χρειάζονται αναπνευστήρες, είπε, προσθέτοντας ότι «όλα απαιτούν ενέργεια».

Έως και τρία εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναζητώντας ζεστασιά και ασφάλεια, λέει ο ΠΟΥ.

Ο Δρ Κλούγκε είπε ότι «ανησυχεί πολύ» για 17.000 ασθενείς με HIV στο Ντόνετσκ «οι οποίοι μπορεί σύντομα να ξεμείνουν από κρίσιμα αντιρετροϊκά φάρμακα που τους βοηθούν να κρατηθούν στη ζωή».

Μεγάλο μέρος του Ντόνετσκ βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο και ο Δρ Κλούγκε είπε ότι «ζητούσε επειγόντως τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου υγείας σε όλες τις πρόσφατα ανακτηθείσες και κατεχόμενες περιοχές».

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για αύξηση των κρουσμάτων Covid.

«Με χαμηλά βασικά ποσοστά εμβολιασμού – πόσο μάλλον ενισχυτικά – εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν φθίνουσα ή καθόλου ανοσία έναντι του Covid», είπε ο Δρ Κλούγκε.

Οι προειδοποιήσεις έρχονται καθώς χιόνι έχει πέσει σε όλη την Ουκρανία και οι θερμοκρασίες έχουν πέσει κάτω από το μηδέν.

Στο Κίεβο, το χιόνι καλύπτει διαδρόμους, άδειες παιδικές χαρές και παγκάκια πάρκων. Λίγοι είναι οι άνθρωποι στους δρόμους.

Παρά το χιόνι, ο χειμώνας δεν έχει ξεκινήσει επίσημα και οι θερμοκρασίες είναι πιθανό να σημειώσουν πολύ περαιτέρω πτώση.

Ο πυρηνικός σταθμός της Zaporizhzhia, ο οποίος παρήγαγε περισσότερο από το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, δεν παράγει πλέον ενέργεια. Υπήρξε νέος βομβαρδισμός στο εργοστάσιο το Σαββατοκύριακο.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, καταδίκασε τις επιθέσεις,ενώ εμπειρογνώμονες του Οργανισμούς επιθεώρησαν τον χώρο τη Δευτέρα και εντόπισαν εκτεταμένες ζημιές, αλλά είπαν ότι δεν υπήρχαν άμεσες ανησυχίες για την πυρηνική ασφάλεια.

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν αλληλοκατηγορηθεί για την πραγματοποίηση των επιθέσεων.

Με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments