Διεθνή

Προειδοποίηση Ισραήλ: Το Ιράν «ίσως επιτεθεί στο Μουντιάλ του Κατάρ»

Προειδοποίηση Ισραήλ: Το Ιράν «ίσως επιτεθεί στο Μουντιάλ του Κατάρ»

Πηγή Φωτογραφίας: Ιράν

Στόχος θα ήταν να απομακρυνθεί η προσοχή από τις διαδηλώσεις στο Ιράν  

Το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτεθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ για να τραβήξει την προσοχή από τις διαδηλώσεις στη χώρα που έχουν σκοτώσει περισσότερους από 350 ανθρώπους, ισχυρίστηκε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ.

Ο υποστράτηγος Aαρών Χαλίβα, επικεφαλής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ισραήλ, προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη μπορεί να εξαπολύσει επίθεση στο ποδοσφαιρικό τουρνουά στο Κατάρ για να δημιουργήσει αστάθεια στην περιοχή. 

Ο Χαλίβα είπε ότι ο στόχος θα ήταν να απομακρυνθεί η εστίαση από τις πανεθνικές διαδηλώσεις στο Ιράν και αντ’ αυτού στις συνέπειες μιας τέτοιας επίθεσης. 

Η προειδοποίησή του έρχεται καθώς οι εκτεταμένες διαδηλώσεις συνεχίζουν να συγκλονίζουν την Ισλαμική Δημοκρατία μετά τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini υπό την κράτηση της αστυνομίας ηθικής του Ιράν στις 16 Σεπτεμβρίου.

Ο Χαλίβα είπε ότι καθώς η δημόσια αναταραχή αυξάνεται, το Ιράν είναι πιθανό να είναι «πολύ πιο επιθετικό» στην απάντησή του.

«Σας λέω ότι οι Ιρανοί σκέφτονται τώρα να επιτεθούν και στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ», είπε ο Χαλίβα σε συνέδριο του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) στο Τελ Αβίβ.

«Το Ιράν επιδιώκει να διατηρήσει την αστάθεια ως σταθερό πράγμα. Σε μια εποχή που ο κόσμος γύρω του είναι σταθερός και ευημερεί — αυτό είναι το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει στο εσωτερικό του Ιράν», είπε ο Χαλίβα, σύμφωνα με την The Times of Israel. 

«Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι πιθανό να είναι ένα από εκείνα τα γεγονότα στα οποία προσπαθεί να προκαλέσει αστάθεια», πρόσθεσε. 

Το πανεθνικό κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν επικεντρώθηκε αρχικά στην κρατική μαντίλα του Ιράν για τις γυναίκες, αλλά σύντομα μετατράπηκε σε εκκλήσεις για την πτώση των κυβερνώντων σιιτών κληρικών του Ιράν. 

Ο Χαλίβα πρόσθεσε ότι υπάρχει «πραγματική ανησυχία» στο Ιράν ότι η αναταραχή «θέτει σε κίνδυνο» το καθεστώς.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν βλέπω κίνδυνο για το καθεστώς, αλλά καθώς αυξάνεται η πίεση στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής πίεσης, η ιρανική απάντηση είναι πολύ πιο επιθετική, επομένως θα πρέπει να περιμένουμε πολύ πιο επιθετικές απαντήσεις στην περιοχή και στον κόσμο”.

Η διαφωνία στο Ιράν αυξάνεται μετά τον θάνατο του Amini, με τους Ιρανούς οπαδούς του ποδοσφαίρου να επευφημούν ακόμη και ανοιχτά την ήττα της εθνικής ομάδας από την Αγγλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο χθες.

Κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα, οι οπαδοί του Ιράν στις εξέδρες φώναζαν το όνομα της Amini, κρατούσαν ταμπέλες,  φορούσαν μπλουζάκια με συνθήματα διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίες ακούστηκαν κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου, τον οποίο ακόμα και οι παίκτες αρνήθηκαν να τραγουδήσουν. Στάθηκαν “πετρωμένοι”. Μία άρνηση που εκτιμάται ότι θα πληρώσουν πολύ ακριβά με την επιστροφή τους στην πατρίδα τους.

Την ίδια ώρα στην ιρανική πρωτεύουσα, χιλιάδες άνθρωποι στριμωγμένοι σε πολυκατοικίες ακούγονταν να σφυρίζουν και να ζητωκραυγάζουν καθώς η ομάδα τους κατατροπώθηκε, ενώ ένα άλλο βίντεο – θολό για την προστασία της ταυτότητας των εμπλεκομένων – έδειχνε διαδηλωτές να χορεύουν πανηγυρίζοντας μετά την ήττα.

Μια τέτοια ανοιχτή περιφρόνηση για την ποδοσφαιρική εκστρατεία του Ιράν έρχεται καθώς οι εκτεταμένες διαδηλώσεις συνεχίζουν να συγκλονίζουν το έθνος.

Περισσότεροι από 400 άμαχοι πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου, με πολλούς άλλους τραυματίες και συλλήψεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments