Διεθνή

ΝΑΤΟ: Βοήθεια στην Ουκρανία εν μέσω καταγγελιών περί γενοκτονίας

ΝΑΤΟ: Βοήθεια στην Ουκρανία εν μέσω καταγγελιών περί γενοκτονίας

Πηγή Φωτογραφίας: Al Jazeera - UPI

Ο χειμώνας πρόκειται να είναι ιδιαίτερα επώδυνος για τον ουκρανικό λαό, κυρίως λόγω των ελλείψεων νερού και ηλεκτρισμού που προκαλούνται από τις ρωσικές επιθέσεις στις υποδομές της χώρας.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία πρόκειται να βοηθήσει περαιτέρω την Ουκρανία ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, στον απόηχο των δηλώσεων του γενικού εισαγγελέα της χώρας που έκανε λόγο για επιχειρούμενη γενοκτονία των Ουκρανών από τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανέφερε από τη Ρουμανία ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, το ΝΑΤΟ πρόκειται να ενισχύσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία ενόψει του χειμώνα, την οποία ο Στόλτενμπεργκ εκτιμά πως ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν επιδιώκει να χρησιμοποιήσει ως «πολεμικό όπλο». Αυτή η επιδίωξη του Πούτιν οφείλεται στην έλλειψη προόδου από τις δυνάμεις του στο πεδίο.

Πράγματι, ο χειμώνας πρόκειται να είναι ιδιαίτερα επώδυνος για τον ουκρανικό λαό, κυρίως λόγω των ελλείψεων νερού και ηλεκτρισμού που προκαλούνται από τις ρωσικές επιθέσεις στις υποδομές της χώρας. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σχετικά: «Νομίζω ότι όλοι έχουμε δει εκείνες τις δορυφορικές εικόνες όπου βλέπουμε την Ευρώπη να φωτίζεται και την Ουκρανία να βυθίζεται στο σκοτάδι. Είναι ένα τεράστιο έργο να μπορέσουμε να τα ανασκευάσουμε όλα αυτά». Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας πρόσθεσε πως «το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Δεν θα κάνουμε πίσω».

Η συνάντηση του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι θα πρέπει, κατά τον Στόλτενμπεργκ, να χρησιμεύσει για την εξασφάλιση ακόμη μεγαλύτερης υποστήριξης προς τον βαλλόμενο ουκρανικό λαό. Καύσιμα, ιατρικές προμήθειες και στρατιωτικός εξοπλισμός αποτελούν τη μερίδα του λέοντος σε αυτήν την πρόσθετη βοήθεια προς την Ουκρανία. Χθες, ο πρόεδρος Β. Ζελένσκι προειδοποίησε τους συμπατριώτες του για τον κίνδυνο νέων ρωσικών επιδρομών αυτή την εβδομάδα. Τόνισε μάλιστα ότι οι επιδρομές αυτές είναι πιθανόν να είναι εξίσου εκτεταμένες με εκείνες της προηγούμενης εβδομάδας, επιδρομές που στέρησαν από εκατομμύρια ανθρώπους θέρμανση, πόσιμο νερό ή ηλεκτρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Άντριι Κόστιν δήλωσε χθες στο BBC ότι οι επιθέσεις της Ρωσίας στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας ισοδυναμούν με γενοκτονία. Κατά τον Κόστιν, οι επιθέσεις σε βασικές εγκαταστάσεις είχαν στόχο όλο το ουκρανικό έθνος και ήταν προσπάθειες να παραδοθεί το Κίεβο. Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, η γενοκτονία περιλαμβάνει «την πρόθεση καταστροφής, εν όλω ή εν μέρει, μιας εθνικής, εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας», αν και η Ρωσία αρνείται ότι έχει τέτοιο στόχο στον πόλεμο. Σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία αντιμετωπίζουν γενικευμένο black out απέναντι στο κρύο ως αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων ρωσικών επιθέσεων. Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι συνεχίζουν τις εργασίες για την αποκατάσταση της ζημιάς στο δίκτυα της χώρας.

Ο εισαγγελέας Α. Κόστιν πρόσθεσε ακόμη ότι το γραφείο του ερευνά περισσότερα από 49.000 εγκλήματα πολέμου από την έναρξη της σύγκρουσης και ότι έχει ζητήσει τη δημιουργία ενός «ad hoc διεθνούς δικαστηρίου», που θα υποστηρίζεται από τον «πολιτισμένο κόσμο», στο οποίο η Ρωσία και ο Β. Πούτιν θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments