Οικονομία

Δείκτης ΗΕPI: Η Ελλάδα 5η φθηνότερη σε ρεύμα και τον Νοέμβριο

Δείκτης ΗΕPI: Η Ελλάδα 5η φθηνότερη σε ρεύμα και τον Νοέμβριο
Ανάμεσα σε 14 ευρωπαϊκά κράτη

Μήνας σταθερότητας  ήταν ο Νοέμβριος για τις τιμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου που πλήρωσαν τα ελληνικά νοικοκυριά σε σχέση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI).

Σύμφωνα με το δελτίο, η οικιακή τιμή ρεύματος στην Αθήνα παρουσίασε αύξηση κατά 1% συγκριτικά με τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στα 30,49 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (χωρίς να συνυπολογίζονται οι κρατικές επιδοτήσεις) με την Ελλάδα να κατατάσσεται τον Νοέμβριο 5η φθηνότερη ανάμεσα σε 14 ευρωπαϊκά κράτη. Τον περασμένο μήνα, το μέσο οικιακό τιμολόγιο είχε διαμορφωθεί στα 30,22 λεπτά του ευρώ.

Για τον υπολογισμό των τιμών ρεύματος ανά πρωτεύουσα, στην ανάλυση λαμβάνονται υπόψη τόσο τα σταθερά όσο και τα κυμαινόμενα τιμολόγια. Από την ανάλυση προκύπτει πως  το μέσο κυμαινόμενο τιμολόγιο διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στα 25,76  λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, ανεπαίσθητα αυξημένο έναντι του Οκτωβρίου, όταν είχε κινηθεί στα 25,37 λεπτά του ευρώ.

Το τιμολόγιο αυτό κινείται αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο για τις 14 χώρες, που ήταν 37,68 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το Νοέμβριο  πάντως άλλαξε η κατάταξη της Ελλάδας ανάμεσα στα 13 υπόλοιπα κράτη, αφού βρέθηκε στη θέση της 4ης φθηνότερης λιανικής αγοράς, από τη 2η φθηνότερη που ήταν τον Οκτώβριο.

Η Ελλάδα παρέμεινε αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο των πρωτευουσών των 27 κρατών-μελών  (32,99 λεπτά του ευρώ ανά kWh) όσον αφορά στο οικιακό τιμολόγιο ρεύματος. Η εικόνα όμως αλλάζει όταν οι λιανικές τιμές συσχετίζονται με το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Έτσι, εκφράζοντας τις τιμές ρεύματος σε PPS (μονάδες αγοραστικής δύναμης), η Ελλάδα κινήθηκε και τον Νοέμβριο πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε Ειδικότερα , η τιμή στην Αθήνα διαμορφώνεται στις 37,14 μονάδες αγοραστικής δύναμης, όταν ο μέσος όρος των «27» ήταν 35,13 PPS.

Όσον αφορά στις ονομαστικές χρεώσεις ηλεκτρισμού πανευρωπαϊκά, στο δελτίο σημειώνεται πως η γενική τάση ήταν πτωτική τον Νοέμβριο, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, τα κόστη για τα νοικοκυριά συνεχίζουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι για το σύνολο των 33 ευρωπαϊκών πρωτευουσών που περιλαμβάνονται στο δελτίο, οι τιμές ρεύματος τον περασμένο μήνα ήταν αυξημένες κατά 49% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021.

Φυσικό αέριο

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, η μέση οικιακή τιμή κατέγραψε τον Νοέμβριο οριακή μείωση κατά 2% σε μηναία βάση και διαμορφώθηκε στα 12,13 λεπτά του ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα, από 12,35 λεπτά τον Οκτώβριο.  Η εν λόγω τιμή είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο των πρωτευουσών των 27 κρατών-μελών, ο οποίος ήταν 15,17 λεπτά και παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και όταν εκφραστεί σε  μονάδες αγοραστικής δύναμης.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μικρή πτωτική τάση παρατηρείται και στις οικιακές τιμές αερίου, συγκριτικά σε σχέση με τον Νοέμβριο. Όμως, και σε αυτή την περίπτωση τα τιμολόγια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, συγκριτικά με τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν από την ενεργειακή κρίση. Έτσι, σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021, τον προηγούμενο μήνα ήταν αυξημένα κατά 60% για τις 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments