Διεθνή

Αλ Σαούντ – ΥΠΕΞ Σαουδικής Αραβίας: «Όλα ανοιχτά» αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικό όπλο

Αλ Σαούντ – ΥΠΕΞ Σαουδικής Αραβίας: «Όλα ανοιχτά» αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικό όπλο

Πηγή Φωτογραφίας: MIDDLE EAST MONITOR

Αν και το Ριάντ παρέμενε «σκεπτικό» σχετικά με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, ο πρίγκιπας Φαϊσάλ είπε ότι υποστήριξε τις προσπάθειες για αναβίωση του συμφώνου «υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι αφετηρία και όχι τελικό σημείο» για μια ισχυρότερη συμφωνία με την Τεχεράνη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά εάν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικό όπλο, με τα αραβικά κράτη του Κόλπου να προσπαθούν να εγγυηθούν την ασφάλειά τους.

“Εάν το Ιράν αποκτήσει ένα επιχειρησιακό πυρηνικό όπλο, όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά“, είπε ο πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ σε συνέντευξη στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πολιτικής στο Αμπού Ντάμπι, όταν ρωτήθηκε για αυτό το σενάριο.

“Βρισκόμαστε σε έναν πολύ επικίνδυνο χώρο στην περιοχή…μπορείτε να περιμένετε ότι τα περιφερειακά κράτη θα κοιτάξουν σίγουρα το πώς μπορούν να εγγυηθούν τη δική τους ασφάλεια” πρόσθεσε.

Οι συνομιλίες για τα πυρηνικά έχουν σταματήσει με τις δυτικές δυνάμεις να κατηγορούν το Ιράν ότι εγείρει παράλογες απαιτήσεις και να επικεντρώνονται στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας καθώς και στην εσωτερική αναταραχή στο Ιράν για τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini ενώ τελούσε υπό κράτηση.

Αν και το Ριάντ παρέμενε «σκεπτικό» σχετικά με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, ο πρίγκιπας Φαϊσάλ είπε ότι υποστήριξε τις προσπάθειες για αναβίωση του συμφώνου «υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι αφετηρία και όχι τελικό σημείο» για μια ισχυρότερη συμφωνία με την Τεχεράνη.

Τα αραβικά κράτη του Κόλπου που διοικούνται από τους Σουνίτες έχουν πιέσει για μια ισχυρότερη συμφωνία που θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες τους σχετικά με το πρόγραμμα πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του σιιτικού Ιράν και το δίκτυο περιφερειακών πληρεξουσίων.

«Τα σημάδια αυτή τη στιγμή δεν είναι πολύ θετικά δυστυχώς», είπε ο πρίγκιπας Φαϊσάλ.

 Οι έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για τη διάσωση ενός πυρηνικού συμφώνου του 2015 μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν, από το οποίο η Ουάσιγκτον αποχώρησε το 2018, σταμάτησαν τον Σεπτέμβριο. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα πυρηνικά έχει εκφράσει ανησυχία για μια πρόσφατη ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι ενισχύει την ικανότητα εμπλουτισμού .

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments