Πολιτική

Μητσοτάκης: Η χώρα απαλλάσσεται από τις μεταναστευτικές δομές του παρελθόντος

Μητσοτάκης: Η χώρα απαλλάσσεται από τις μεταναστευτικές δομές του παρελθόντος

Πηγή Φωτογραφίας: ΓτΠ

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έγινε η υπογραφή του πρωτόκολλου παράδοσης της δομής φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα στον Δήμο Αθηναίων. 

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έγινε η υπογραφή του πρωτόκολλου παράδοσης της δομής φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα στον Δήμο Αθηναίων.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ξεχωριστή ημέρα για την Αθήνα και ολόκληρη την Αττική, καθώς αφενός αποδίδονται στους κατοίκους σχεδόν 10.000 στρέμματα αναβαθμίζοντας τη ζωή στο κέντρο της πρωτεύουσας, αφετέρου στον Βοτανικό, όπως είπε, «συναντώνται τα χειροπιαστά αποτελέσματα δύο πολιτικών που εκτυλίσσονται παράλληλα: Των σωστών επιλογών της πολιτείας στο μεταναστευτικό και του τολμηρού σχεδιασμού για μία καλύτερη καθημερινότητα στην πρωτεύουσα και σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο».

Ο κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε στον Ιούλιο του 2019 όταν η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε 121 «άθλιες κατά κανόνα εγκαταστάσεις», όπως σημείωσε. Παράλληλα τόνισε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχουν μόνο 31 οργανωμένοι χώροι φιλοξενίας.

«Από τη μία πλευρά, η χώρα σταδιακά απαλλάσσεται από τις μεταναστευτικές δομές του παρελθόντος, ενώ από την άλλη και με κεντρικό σχεδιαστή και άνθρωπο που οραματίστηκε αυτήν την παρέμβαση, τον Δήμαρχο της Αθήνας, ο Ελαιώνας μετατρέπεται σε έναν πνεύμονα αθλητισμού, πρασίνου, πολιτισμού, αλλά και οικονομικής δραστηριότητας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι σύντομα η εικόνα της δομής του Ελαιώνα θα μετατραπεί σε εικόνα ανάπτυξης και δημιουργίας. «Μιλάμε για μία ριζική αλλαγή σε μία πολύ μεγάλη έκταση. Σχεδόν η μισή θα γίνει πράσινο και στο κέντρο της φυσικά θα βρίσκεται το υπερσύγχρονο γήπεδο, που επιτέλους αποκτά η ομάδα των Αθηνών, ο Παναθηναϊκός», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε οι επισκέπτες θα κινούνται εκεί μέσω ανοιχτών διαδρομών και  έξυπνων μέσων μεταφοράς ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για οργανωμένη στάθμευση των αυτοκινήτων. Παράλληλα θα απελευθερωθούν οι γύρω οδικές αρτηρίες από την κυκλοφοριακή ασφυξία την οποία βιώνουν σήμερα όσοι κινούνται στον Κηφισό.

Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης υπογράμμισε ότι «ο Ελαιώνας είναι ένα σύμβολο της εποχής της κρίσης, μία δομή που σήμερα κλείνει και επιστρέφει στους δημότες της Αθήνας», προσθέτοντας ότι «είχε φιλοξενήσει μέχρι και 2.500 αιτούντες άσυλο σε μία υπερπλήρη δομή σε δύσκολες συνθήκες, αιτούντες άσυλο που πλέον έχουν μεταφερθεί σε πιο νέες, πιο σύγχρονες, πιο αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας».

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση «έθεσε δύο μετρήσιμους στόχους, την ουσιαστική μείωση των ροών και τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, εφαρμόζοντας μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική». Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε ότι από 90.000 διαμένοντες σε 121 δομές σε όλη τη χώρα σήμερα διαμένουν 15.000 σε 33 δομές.

Επίσης, τόνισε: «Ψηφιοποιήσαμε και επιταχύναμε τη διαδικασία ασύλου, από 202.000 εκκρεμείς υποθέσεις το καλοκαίρι του 2019 σήμερα εκκρεμούν 25.000 και γίνεται ταχύς διαχωρισμός πλέον προσφύγων από παράτυπα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες». «Κάναμε πράξη την αποσυμφόρηση στα νησιά και στην Αθήνα και κλείνουμε στις 31 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα Estia γιατί ολοκλήρωσε την αποστολή του και πλέον το πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθεί για τη στεγαστική πολιτική για νέους και νέες», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μηταράκης ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αθηναίων σημειώνοντας: «Βιώσαμε δύσκολες στιγμές στην Αθήνα, ειδικά το 2020, αλλά μαζί, σε αγαστό πνεύμα συνεργασίας, αντιμετωπίσαμε αυτή την πρόκληση». «Η εικόνα της πόλης έχει αλλάξει και αλλάζει σταθερά με σχέδιο, όπως δεσμευτήκαμε», κατέληξε.

Ο κ. Μπακογιάννης, από την πλευρά του, ανέφερε ότι ο Ελαιώνας είναι «η πίσω αυλή της Αθήνας, μόλις δύο χιλιόμετρα από την Ομόνοια και όμως μία περιοχή που για δεκαετίες βιώνει την εγκατάλειψη, την αδιαφορία. Μία περιοχή που σήμερα έχει κερδίσει το δικαίωμα στη ζωή, έχει κερδίσει το δικαίωμα να σταθεί πάλι στα πόδια της και να δημιουργήσουμε στην πραγματικότητα μία πόλη μέσα στην πόλη».

«Σήμερα», υπογράμμισε ο κ. Μπακογιάννης, «ανοίγει ο δρόμος για τη διπλή ανάπλαση, ένα υπερτοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα με δύο πυλώνες, έναν εδώ στον Ελαιώνα όπου με όχημα το γήπεδο του Παναθηναϊκού και τις αναγκαίες υποδομές δίνεται η ευκαιρία στην περιοχή να προχωρήσει μπροστά, αλλά και στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου κερδίζουμε έναν πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου».

Ο δήμαρχος Αθηναίων ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Μετανάστευσης για τη συνεργασία και συμπλήρωσε: «Καταθέσαμε το αίτημα να επιστρέψει η περιοχή στους δημότες πριν από περίπου έναν χρόνο και έχουν γίνει πολλά και αποφασιστικά βήματα. Έχουμε το δικαίωμα σήμερα όλοι μας να αισιοδοξούμε για ένα καλύτερο αύριο».

Στην τελετή ήταν παρόντες, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη και ο γγ Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments